Tidigare har flera tusentals personer samlats för att i omgångar demonstrera mot vad de kallar islamiseringen av Tyskland. Nu meddelar Tysklands antimuslimska Pegida-rörelse att man ställer in måndagens protest efter dödshot. Foto: TT

Islamfientlig demonstration ställs in – efter dödshot

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands islamfientliga Pegida-rörelse meddelar att den ställer in en planerad demonstration efter att organisationen tagit emot dödshot. Marschen skulle ha genomförts på måndag i Dresden i östra Tyskland.

Gruppen Patriotiska européer mot islamiseringen av väst skriver på sin Facebooksida att demonstrationen inte kommer att genomföras:

”Inställd! Kära vänner, tyvärr måste vi ställa in vårt 13:e möte på grund av oro över säkerheten”.

Även polisen har beslutat att stoppa massmötet. Beslutet motiveras med terrorhot.

Tar hoten seriöst

Den tyska tidningen Der Spiegel rapporterade nyligen att en utländsk säkerhetstjänst snappat upp kommunikation mellan några kända jihadister rörande Pegida. Uppgifterna skickades vidare till tyska myndigheter.

– Vi tar ledtrådarna ytterst seriöst, säger en tjänsteman till tidningen och syftar på hot mot Pegidamanifestationerna.

Enligt polisen rör hotet en planerad attack mot en av Pegida-rörelsens ledare.

”Attentatsmän har engagerats för att ta sig in i bland demonstranterna och mörda en av ledarna”, skriver Dresden-polisen i ett uttalande.

Uppgifterna om ett planerat attentat mot Pegidaledare kommer från samma underrättelsematerial som innehåller uppgifter om terrorplaner mot tågstationerna i Berlin och Dresden.

Stora demonstrationer

Tidigare har runt 25.000 personer samlats i flera omgångar för att marschera mot det arrangörerna kallar islamiseringen av Tyskland. Samtidigt har hundratusentals människor runt om i landet deltagit i manifestationer mot Pegida och för ett mångkulturellt samhälle och ökad tolerans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.