Borgmästare söks för studenters försvinnande

Publicerad

En häktningsorder har utfärdats för borgmästaren i den mexikanska staden Iguala, som tillsammans med sin fru misstänks ligga bakom sex personers död och att 43 studenter försvann.

Justitieminister Jesús Murillo Karam säger att paret, tillsammans med stadens säkerhetschef, ”troligen organiserade händelserna som ägde rum i Iguala den 26 september”.

Enligt Karam ska borgmästaren ha gett polisen order att konfrontera studenterna, för att de inte skulle störa ett framträdande som hans fru skulle göra.

Sex personer dödades när polisen i Iguala öppnade eld mot studenternas bussar under protester i slutet av förra månaden. Därefter ska studenterna ha lämnats över till polisen i grannstaden Cocula, som i sin tur misstänks ha lämnat dem i knarkkartellen Guerreros Unidos våld.

Borgmästarparet har enligt myndigheterna kopplingar till ligan. 36 poliser i Iguala har gripits, liksom 17 medlemmar av Guerreros Unidos.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.