– Jag vill att min pappa ska komma hem. Det säger Emy Maru, dotter till den svenske hjärtläkaren Fikru Maru som sitter fängslad i Etiopien utan rättegång. Foto: SVT/Privat

Dottern hoppas Löfven kan hjälpa Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte en dag utan att Emy Maru oroar sig för sin far, hjärtläkaren Fikru Maru. Precis som honom har hon utbildat sig till läkare, i dag jobbar hon på sjukhuset i Hudiksvall. Men stora delar av den senaste tiden har hon varit i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att försöka hjälpa sin fängslade far.

Fikru Maru har diabetes, och förhållandena i fängelset är usla beskriver Emy Maru.

– Pappa tillhör ett rum där det finns 95 sovplatser men 120 fångar. Där är mördare, våldtäktsmän, terrorister, tjuvar. Man blandar alla, allvarligt kriminella, oskyldiga, barn, gamla. Och det händer allvarliga saker i fängelset, säger Maru till SVT Nyheter.

Fikru Maru

I åtta månader var hon i Etiopien för att hjälpa pappan. Nu är hon tillbaka i Hudiksvall.  Hon berättar att hennes pappa även i fängelset besöks av sina hjärtpatienter, eller personer som hoppas på att kunna få hjälp.

Arbetet på kliniken står stilla

Men i hans frånvaro står arbetet på hjärtkliniken, unik i sitt slag, i praktiken stilla.

Emy Maru säger att anklagelserna mot pappan är helt grundlösa. De första misstankarna om smuggling för flera år sedan berodde på ett missförstånd, något som klarades upp. Nu anklagas han alltså för att ha mutat sig ur den situationen, men egentligen används han bara för att komma åt landets tillfångatagne tullminister.

– I detta maktspel har då min pappa hamnat. Valet var antingen att vittna falskt och skriva på att tullministern fått mutor eller vara kvar i fängelse. Men då sade han ”jag tänker inte skriva på något jag inte har gjort”, säger Emy Maru.

Är inte dömd

Fikru Maru är alltså inte dömd för något. Den första tiden visste han inte ens varför han greps.

Nu väntar han bara på att hans del av åtalet ska tas upp – något som kan ta allt ifrån ett par månader till flera år.

Under tiden sitter han i samma fängelse där de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt.

Enligt Emy Maru är det stor skillnad på hur engagerade UD och ambassadören varit.

– Hade man haft den press på myndigheterna som man hade på Martins och Johans tid, innan den här rättegången påbörjades, så tror jag att det hade kunnat se annorlunda ut för pappa idag.

Hoppas Löfven kan hjälpa

Hon säger att hon har full förståelse för att statsminister Stefan Löfven (S) inte hinner engagera sig personligt för alla fängslade svenskar runt om i världen. Samtidigt hoppas hon att statsministern tar upp hennes pappa då han möter den etiopiska regeringen.

– Jag vet att det inte är därför statsministern åker dit. Men jag hoppas att han kan ta tillfället i akt och tala med någon, säger Emy Maru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet