Foto: TT

Ebola håller på att muteras

Uppdaterad
Publicerad

Vid Pasteurinstistutet i Frankrike har man upptäckt genetiska förändringar hos ebolaviruset. Det kan betyda att det håller på att bli mer smittsamt.

Värdlshälsoorganisationen, WHO, har kunnat konstatera att ebolaepidemin i värstafrika bromsas allt mer. I Liberia, Sierra Leone och Guinea rapporteras allt färre fall. Nu har fokus skiftat från att bromsa epidemin till att helt få den att avstanna.

Men nu misstänker forskare vid bland annat Pasteurinstitutet att viruset håller på att muterats, rapporterar brittiska BBC. Det kan innebära att färre insjuknar vilket gör det lättare för viruset att spridas och fler epidemier skulle kunna uppstå. Det skulle också kunna förklara varför vissa smittas men andra inte.

– Vi vet att viruset har förändrats mycket, säger Anavaj Sakuntabhai, doktor i genetik, till BBC.

Det är inte ovanligt att ett virus förändrar sin arvsmassa över tid. Ebola har, liksom HIV och vanliga influensavirus, en hög grad av mutation. Det gör att viruset lättare kan anpassa sig och bli mer smittsamt.

I Västafrika har över 22.000 människor smittats av ebola och hittills ihar närmare 9.000 människor dött i epidemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.