Foto: TT

Jan Eliasson: ”Humanitärt eldupphör prioritet”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson är djupt bekymrad över den humanitära situationen i Gaza och menar att ett eldupphör måste till.

– Vi är mycket bekymrade. Det är en mänsklig och politisk tragedi som utspelar sig och vi måste se till att den inte trappas upp ytterligare. Det är både en humanitär utmaning av stora mått och det är en humanitär utmaning och en stor diplomatisk uppgift, säger Jan Eliasson.

Vem lyssnar på FN?

I går uppmanade FN:s säkerhetsråd båda parter till omedelbart eldupphör, men detta hörsammades inte av någon part. Så frågan är vilket inflytande och vilka möjligheter FN egentligen har.

Konflikten i Gaza 2014

– FN är djupt engagerat i medlingsansträngningarna för att få till stånd ett humanitärt eldupphör. Generalsekreteraren var i området förra veckan sex dagar och vi arbetar dygnet runt nu för att få tillstånd detta humanitära eldupphör, säger Eliasson och tillägger:

– Vi hoppas att båda parter nu ska komma till insikt om att en eskalering är farlig både på kort och på lång sikt.

”Steg i rätt riktning”

Jan Eliasson tycker ändå att gårdagens besked från säkerhetsrådet var en meningsfull signal:

– Det var ju bra att säkerhetsrådet enades om kravet på ett eldupphör. Många ville ha en bindande resolution. Där är vi inte ännu, men det var ett steg i rätt riktning som gav oss större kraft att agera för detta eldupphör. Vi har en krissituation i FN:s läger och i skolor där det befinner sig 170.000 människor. Det här är ett område som är mindre än ett svenskt landskap och effekten på civilbefolkningen är förödande.

Duckar om ansvarsfrågan

På frågan om vems ansvaret är för den tragedi som nu utspelar sig i och omkring Gaza, svarar Jan Eliasson undvikande:

– Det är en sak vi får titta på i den politiska processen. Det finns skäl för Israel att reagera mot bomber och missiler som skickas in mot Israel och mot tunnlar som används för attacker. Samtidigt så säger folkrätten att svaret på sådana attacker vara proportionellt som det heter och vara förenligt med storleken på det hot som man utsätts för. Och när vi nu ser siffrorna över antalet döda så ställs frågan på sin spets: 'Är detta verkligen proportionerligt?'

På direkt fråga om Jan Eliasson håller med Carl Bildt om att Israels våld sannolikt inte är proportionerligt, svarar Eliasson att det ”är en rimlig slutsats”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet