Shan Zhao, ägare till en restaurang som drabbats hårt av våldsamheterna. Foto: TT

Fler soldater till Ferguson efter en natt av våld

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossning, plundrade butiker, nedbrända hus, 61 gripna och 23 skadade. Orolig för att nya kravaller och bränder ska bryta ut vädjade Fergusons borgmästare James Knowles om att fler soldater från Nationalgardet ska sättas in. Han sa också det var ett misstag att sätta in dem så sent den gånga natten.

Förstärkningar av Nationalgardet har nu beordrats in för att minska risken för en ny natt med upplopp och skadegörelse. Våldsamheterna blossade upp sen en jury bestämt att den polisman som i somras sköt ihjäl 18-årige Michael Brown inte ska åtalas. Brown var obeväpnad när han sköts.

Reaktionerna blev häftiga. Ett dussintal byggnader sattes i brand och mer än 60 personer greps misstänkta för bland annat inbrott och olaga vapeninnehav. Polis uppgav att de blev beskjutna. Enligt polischefen Jon Belmar var nattens upplopp värre än de som blossade upp i somras direkt efter skjutningen.

Michael Brown sköts till döds av polis

Guvernören i Missouri meddelar nu att över 2.000 soldater ur nationalgardet beordrats ut.

– Allt som allt kommer det att vara fler än 2.200 män från nationalgardet i regionen. Liv och egendom måste skyddas. Det här samhället förtjänar lugn och ro, säger guvernören Jay Nixon, enligt AFP.

Tackar poliserna

Borgmästaren i Ferguson James Knowles sa under en presskonferens dagen efter att det fanns förståelse för familjen Browns besvikelse över att det inte blir något åtal. Men han sa också att nationalgardet borde ha satts in tidigare för att stoppa skadegörelsen.

– Vi vill tacka de poliser och brandmän som i natt skyddade våra invånare. Tyvärr sattes inte Nationalgardet in tillräckligt tidigt för att hindra upploppen. Många fick hus nerbrända och företagare var hårt drabbade.

– Många oroar sig för vad som händer i natt. Vi har bett Nationalgardet att gripa in direkt om något händer, fortsatte han.

”Såg all förstörelse”

Under presskonferensen manade flera från stadens ledning till lugn och att värna om varandra.

– Det var med sorg jag i natt gick runt och såg all förstörelse. Det som skedde leder till trauman bland våra unga. Vi måste tillsammans ta en resonligare väg, lät en annan uppmaning.

Browns familj fördömde beslutet att det inte blir något åtal. Via familjens advokat anklagades juryn för att vara partisk.

Dödsskjutningen av Michael Brown i förorten till St Louis som domineras av huvudsakligen svarta invånare satte åter fokus på den i USA så känsliga rasfrågan.

”Vi kommer forsätta striden!”

Familjen Browns advokat Benjamin Crump sa att processen med en jury som avgjorde om det skulle bli ett åtal eller inte var felaktig. Enligt Crump så genomfördes inte ordentliga förhör med den polisman som sköt ihjäl Brown.

– Hela processen är trasig. Den borde i sig åtalas.

På tisdagen tog sig ett par hundra demonstranter till domstolsbyggnaden i S:t Louis för att demonstrera. Under ungefär en halvtimme belägrade de byggnadens trappor och ropade:

– Ni åtalde inte. Vi kommer forsätta striden!

Något beslut har ännu inte fattats om polismannen som sköt Michael Brown ska få behålla jobbet eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet