Demonstranter i Ferguson. Fotografen har använt lång exponeringstid på kameran för att få fram effekterna. Foto: TT

Flera journalister gripna i Ferguson

Uppdaterad
Publicerad

Polisinsatsen i oroligheterna utanför St Louis i Missouri har innefattat hårda tag mot journalister. Över 15 reportrar och fotografer har frihetsberövats och flera vittnar om låg respekt för pressfriheten.

– Jag har bevakat många gatuprotester. Vissa poliser respekterar en, andra inte. Men jag har aldrig varit med om det här att alla medier måste vara i en speciell zon samtidigt som gatorna är öppna, säger Scott Olson, 54, fotograf för Getty Images, till TT.

Olson, med erfarenhet från konflikthärdar världen över, greps den 18 augusti när han ifrågasatte polisens instruktioner om att hålla sig inom en särskild zon och bevaka oroligheterna därifrån.

Michael Brown sköts till döds av polis

Sedan upplopp och kravallinsatser tilltog efter att 18-årige Michael Brown skjutits ihjäl den 9 augusti har medier rapporterat om minst 15 journalister som gripits eller omhändertagits. De flesta har släppts snabbt men flera har fått smällar och utrustning skadad.

Dödshotad korrespondent

”Jag hotades av polismannen. 'Jag ska döda dig om du försöker filma igen' sade han”, uppger Bilgin Sasmaz från den turkiska nyhetsbyrån Anadolu om en incident i tisdags efter vilken en polis stängdes av.

Den 13 augusti greps två reportrar inne på en snabbmatsrestaurang i en händelse Washington Post chefredaktör kallade ett ”motbjudande” angrepp på pressfriheten. ”Det värsta var att (polisen) drämde mitt huvud in i glaset på väg ut och sarkastiskt bad om ursäkt,” sade reportern Ryan Reilly i ett tv-program efteråt.

Order måste ut

Pressfrihetsorganisationen CPJ upprörs av ordningsmaktens agerande.

”Trakasserierna och gripandena av journalister måste få ett slut. En order måste gå ut från höga befäl om att säkerhetsstyrkorna ska låta journalister göra sitt jobb”, säger CPJ:s Robert Mahoney i ett pressmeddelande.

Ett flertal journalister säger att de har träffats av gummikulor, blivit siktade på med vapen och tvingats fly tårgas.

”Hemsk taktik”

Scott Olson tror att Missouripolisens agerande förvärrat situationen i Ferguson.

– Taktiken har varit hemsk och ändrats varje dag. När ett rötägg i en lugn folkmassa kastar en flaska så kör de in tårgas mot allihop. Och de har långa gevär, M4 och M16, det är helt meningslöst, säger han till TT.

CPJ anklagar också demonstranter för att ha gett sig på medier och Olson säger att en man slog en whiskyflaska i hans huvud.

TT har sökt polisen i Ferguson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet