Skadade bärs bort efter attacken mot en FN-skola i Rafah Foto: TT

USA: Israels skolattack ”skamlig och förfärlig”

Uppdaterad
Publicerad

Israels traditionella allierade USA fördömde i dag häftigt attacken mot en FN-skola.

USA riktade i dag den hittills kraftigaste kritiken mot Israels pågående kampanj i Gaza. Man kallade attacken mot en FN-skola för ”skamlig och förfärlig” (”disgraceful and appalling”).

Uttalandet gjordes av utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki som också krävde en oberoende utredning av det som skett samtidigt som han uppmanade Israel att göra mer för att förhindra att civila offer skördas i Gaza.

Konflikten i Gaza 2014

USA brukar betraktas som Israels närmaste allierade och uttalandet från utrikesdepartementet har därför väckt stor uppmärksamhet.

FN:s generalsekreterare: ”kriminell” handling

Också FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttryckte sig skarpt och kallade attacken mot skolan ”kriminell” och konstaterade att de som bär ansvaret för ”denna grova överträdelse av internationell- och humanitär rätt” ska ställas till svars.

När skolan, som ligger i Rafah i södra Gaza, attackerades dödades tio civila. Omkring 3.000 personer hade sökt skydd på skolan.

Ban Ki-Moon sade också att: ”Israels försvarsstyrkor har upprepade gånger fått information om var de här platserna finns”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet