Barn i norra Gaza. Foto: TT

FN: Finns ingen säker plats för civila

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Gazakonflikten på nytt eskalerade har nära 100.000 människor flytt sina hem för att söka skydd i FN-skolor på Gazaremsan. Men FN säger nu att det inte finns någon säker plats för civila från Israels attacker.

Under de senaste två veckorna, då konflikten trappats upp, har allt fler flytt sina hem på Gazaremsan. Nära 100.000 människor uppges ha sökt skydd i flyktingläger i FN-skolor. Men nu varnar FN för att läget för civila palestinier förvärrats ytterligare.

”Det finns bokstavligen ingen säker plats för civila”, sade Jens Laerke, talesman för FN-organet OCHA, på tisdagen.

Konflikten i Gaza 2014

Saknar vatten

FN har vädjat om katarstofhjälp till Gaza, redan innan Israels offensiv var 800.000 av invånarna beroende av FN:s nödhjälp. Samtidigt säger Laerke att fler än 1,2 miljoner människor på Gazaremsan nu har ingen eller begränsad tillgång till vatten.

Runt 500 hem har förstörts i Israels flygattacker, skriver Reuters. Enligt Världshälsoorganisationen har 18 vårdenheter skadats i flyganfallen, varav tre är sjukhus.

Över 600 palestinier har dödats sedan konflikten på nytt trappades upp i juli, enligt nyhetsbyrån Reuters. FN menar att mellan 70-80 procent är civila och en tredjedel av dem, barn under 18 år.

Gaza är tätbefolkat, det bor nära 4.500 människor per kvadratkilometer, jämfört med 23 i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet