Jubel bland Obama-anhängare i New York. Foto: Scanpix

Obama vinner valet

Uppdaterad
Publicerad

Brack Obama får fortsatt förtroende av det amerikanska folket. Det står klart strax efter klockan fem på morgonen svensk tid.

SVT:s valvaka live.

05.26: Den nygamla presidenten kommer strax att hålla sitt segertal. Ni ser det live i SVT:s valvaka.

05.20: Nu står det klart: Barack Obama blir omvald till USA:s president. Det fullständiga valresultatet är ännu inte klart, men Obama har de 270 elektorsröster som krävs för att bli president. 

05.15: Obama vinner i Ohio – och därmed valet. Han tackar nu folket på Twitter. ”This happened because of you – thank you”.

05.14: Obama vinner i delstaten Oregon, rapporterar CNN.

05.13: Stefan Åsberg rapporterar direkt från Chicago. Stort jubel bland Obamas anhängare.

05.04: För Obama räcker det nu med Florida för att vinna Vita huset. Presidenten leder med 40000 röster när 95 procent av rösterna är räknade. 

04.56: Romney vinner North Carolina, enligt AP.

04.49: Florida är fortfarande jämnt, men Obama är i ledningen. Dessutom är de distrikt som är kvar att räkna i delstaten sådana som demokraterna brukar vinna.

04.48: Republikanen Todd Akin, vars uttalande om våldtäkt och abort upprört i princip hela USA, slogs ut i senatorsvalet av den demokratiska senatorn Claire McCaskill i kampen om Missouri.

04.38: Med 60 procent av rösterna räknade leder Barack Obama i Ohio med 2 procentenheter.

04.35: Mitt Romneys vicepresidentkandidat Paul Ryan går mot en trygg seger i kongressvalet i Wisconsin.

04.31: USA får också sin första öppet homosexuella senator, Tammy Baldwin i Wisconsin

04.21: SVT:s Lisa Carlsson rapporterar om dystra miner på republikanernas valvaka i Boston. ”Folk såg inte glada ut och det är ingen glad stämning här.”

04.19: Det råder en god och uppsluppen stämning i Obamas hemstad, rapporterar Stefan Åsberg på plats i Chicago.

04.17: Det ser ut som att Colorado kommer att rösta genom ett lokalt förslag om att legalisera marijuana i delstaten.

04.16: SVT:s Erika Bjerström på plats i USA: Det ser ut som att Obama tar hem det här.

04.10: Med den nuvarande ställningen ger New York Times Obama 221 vägar till seger, medan Romney bara har 31.

04.08: Romney vinner som väntat mormonstaten Utah medan Obama tar Minnesota.

04.02 Romney har vunnit i Georgia, rapporterar AP.

03.52 Obama ser ut att koppla greppet kring Florida, där det stått jämnt framtills nu. Enligt Floridas valmyndighet leder Obama med drygt 30.000 röster i delstaterna.

03.49 Republikanske senatkandidaten Richard Mourdock, som kritiserats för sitt kontroversiella uttalande om abort, förlorade kampen om senatplatsen i Indiana, skriver CNN. Mourdock sade att det är Guds vilja om en kvinna blir gravid efter en våldtäkt.

03.39: Obama har tagit ännu en vågmästardelstat, New Hampshire, enligt CBS. Staten är dock inte stor med sina 4 elektorer.

03.34: Florida är fortfarande helt jämnt. Väntar valkaos?

03.29: Viktiga Wisconsin, vicepresidentkandidaten Paul Ryans hemstat, lutar åt Obama. Både Fox News och NBC ger vågmästardelstaten till den sittande presidenten. Nu har både Romney och Ryan förlorat sina hemstater.

03.25: Obama har som väntat besegrat Mitt Romney i Michigan, delstaten där utmanaren är född och där hans far tidigare var guvernör.

03.24: Med 78 procent av rösterna räknade i Florida skiljer bara cirka två tusen röster mellan Romney och Obama, rapporterar NBC. Obama leder knappt.

03.22: Obama har vunnit den stora och viktiga delstaten Pennsylvania med 20 elektorsröster, rapporterar NBC. Segern var inte oväntad men mycket viktig för presidenten.

03.14: Republikanerna behåller som väntat kontrollen över Representanthuset, enligt CNN.

03.09: Medan allas ögon riktas mot kampen om Vita huset börjar namnen på de nya senatorerna bli klara. I Massachusetts ser demokraten Elizabeth Warren ut att vinna mot den sittnade senatorn, republikanen Scott Brown.

03.01: Vår USA-korrespondent Stefan Åsberg direkt från USA: ”Stort valdeltagande bland svarta väljare”.

02.59: Med 6,5 miljoner röster räknade i Florida är ställningen mycket jämn. 49,42 procent för Romney och 49,75 för Obama.

02.56: Strax stänger vallokalerna i vågmästardelstaterna Colorado och Wisconsin. 

02.50: Här listar vi alla delstater som är klara för någon av kandidaterna. 

02.47: Vallokalerna i Virginia kan komma att ha öppet i flera timmar till, eftersom väljare fortfarande står i kö. Det rapporterar CNN.

02.33: 34 procent av rösterna i Florida är räknade. Ställningen: Obama 51,1, Romney 48,1.

02.24: Enligt CNN:s prognos har Obama tagit väntade segrar i Connecticut, Washington DC, Illinois, Delaware, Maryland, Rhode Island och Massachusetts, samt tre av fyra elektorröster i Maine.

Enligt CNN går Oklahoma till Romney, som enligt NBC:s prognos även tar hem Tennessee, Alabama och Mississippi.

02.18: Ställningen just nu: 64-40 till Obama. Dock har det ännu inte kommit några ordentliga siffror från viktiga Ohio, Florida eller Virginia.

02.08: Svenske valobervatören Kent Härstedt (S): Köerna gör att folk ger upp att rösta

– I en så utvecklad demokrati är det inte okej att man ska behöva vänta i två-tre timmar för att få lägga sin röst.

02.05: I nuläget har Obama 23 elektorsröster, Romney 49. Enligt Real Clear Politics.

02.00: Nu stänger vallokalerna i 17 delstater. Bland annat i viktiga Florida och Pennsylvania. 

01.48: Sören Holmberg som är på plats i SVT:s studio i Washington säger att de första mätningarna tyder på att det kommer bli ännu jämnare än vad man trott.

– Det blev ju helt oavgjort i Virginia visar första mätningen. Hade det gått sämre för Romney där hade det nog blivit tufft för honom. Men nu är han ju fortfarande med i matchen.

01.44: Flera medier ger även South Carolina till Mitt Romney.

01.37: Real Clear Politics ger nu även West Virginia till Romney. Också Indiana och Kentucky går till utmanaren, medan Vermont går till den sittande presidenten.

01.30: Vallokalsundersökningarna i Ohio och North Carolina visar på jämna siffror. I Ohio leder Obama knappt, medan det är lika i North Carolina.

01.25: Om fem minuter stänger vågmästardelstaterna Ohio och North Carolina sina vallokaler. Mitt Romney kommer att få väldigt svårt att ta sig till Vita huset utan Ohio. 

01.05: AP ger nu Kentucky (8 elektorsröster) till Romney och Vermont (3 elektorsröster) till Obama.

01.03: Rösträkningen i Virginia kan dra ut på tiden. Det rapporteras om mycket långa köer i delstaten och resultatet väntas dessutom bli väldigt jämnt. De första vallokalsundersökningarna ger båda kandidaterna 49 procent.

01.00: Nur stänger vallokalerna i Virginia, Indiana, Georgia, Kentucky, South Carolina och Vermont. Det är totalt 60 elektorsröster på spel i dessa delstater.

00.50: CNN rapporterar: Romneys interna undersökningar visar att Obama vinner viktiga Ohio med 5 procentenheter.

00.50: SVT:s Stefan Åsberg och Lisa Carlsson är på plats i Boston och Chicago, på de respektive kandidaternas valvakor. Så sa de nyss.

00.41: Facebook har listat de tio mest frekvent använda orden/fraserna bland deras amerikanska användare. Här är de: 1: Vote/Voted/Go Vote 2: Obama 3: Election 4: Romney 5. Ballot 6: Polling 7: Ohio 8: Freedom 9: Campaign 10: Machines.

00.33: Vallokalsundersökningar runt om i USA visar att det inte helt otippat är ekonomin som är årets viktigaste valfråga.

00.30: Slate har samlat flöden med ”smarta, unga twittrare” från båda lägren.

00.16: United Airlines ställer in sina flygningar till och från New Yorkområdet på grund av den nya storm som är på väg.

00.12: Fler klipp från SVT:s valvaka. Christian S Johansson är född i Sverige, men har bott i USA sedan han var 13 år. I dag är han aktiv inom det demokratiska partiet och är handelsminister i delstaten Maryland.

00.07: Mitt Romney säger till reportrar att han bara skrivit ett tal inför kvällen. Och det är ett segertal på 1118 ord.

00.00: Nu stänger flera vallokaler i Indiana och Kentucky. Eftersom delstaterna är indelade i två tidszoner är det dock först om en timme som de båda delstaterna är helt klara med röstningen.

Mitt Romney väntas ta hem segern i båda dessa delstater, men i senatsvalet kan demokraterna ha en chans att plocka en plats då den republikanske kandidaten Richard Mourdock sagt att det är Guds vilja om en kvinna blir gravid efter våldtäkt.

23.52: Efter en intensiv dag har Mitt Romney nu landat i Boston, där han ska hålla sin valvaka. 

23.45: Journalisten Mikael Törnwall och Mellanösternexperten Trita Parsi intervjuas av Claes Elfsberg, om de viktigaste frågorna för USA:s näste president och hur politiken kommer att påverka Mellanöstern.

23.32: Statsvetaren Sören Holmberg sitter med i Svt:s valvaka. Här är ett klipp där han ger sin analys av valnatten.  

23.23: Enligt Election Protection har över 35.000 samtal om valstrul och oegentligheter kommit in till organisationens telefonlinje. Bland annat handlar det om långa väntetider och struliga röstmaskiner.

23.05: CNN har satt ihop bildspel över kandidaternas sista vecka av kampanjande. Se dem här.

22.55: New York Times statistikguru Nate Silver bedömer Obamas vinstchanser till 90,9 procent. I går kväll gästade han satirprogrammet Colbert report, där han bland annat pratade om opinionsundersökningar och proffstyckare.  

22.40: CNN projicerar färgat ljus på toppen av Empire State Building i New York, varefter delstatsvinnarna presenteras. Rött för Mitt Romney och blått för Barack Obama, fram tills dess att någon av dem har vunnit de 270 elektorsröster som krävs för att bli president.

22.15: Sociala medier som Facebook och Twitter svämmar över av uppdateringar från stolta väljare, skriver TT. Många har lagt upp bilder på sig själva bärande klistermärken eller knappar med texter som ”Jag har röstat i dag”.

22.00: Det kan dröja tio dagar – ända till den 17 november – innan alla provisoriska röster och förtidsröster är färdigräknade om röstsiffrorna är helt jämna, rapporterar CNN.

Och inte ens då kan vi få resultatet. Om röstsiffrorna är fortsatt jämna kan en eller båda kandidaterna kräva omräkning.

21.45: Lisa Carlsson är på plats vid Republikanernas valvaka i Boston:

– Mitt Romney har inte gett upp – och det har inte hans anhängare heller. Se Lisa Carlssons rapportering här!

21.40: 35 000 samtal har enligt amerikanska medier ringts till en nationell ”het linje” dit väljare kan rapportera vad de anser vara oegentligheter, skriver TT. Hur många av klagomålen som kan betraktas som allvarliga är oklart.

I Philadelphia – en stad med stabilt demokratiskt stöd – har republikaner upprörts över att 75 av partiets egna valobservatörer utestängts från vallokaler. Partiet har gått till domstol med sitt klagomål.

Även i Ohio har klagomål nått domstol. Där handlar det om programvara som används i vallokalerna och påstås kunna manipuleras.

21.25: Romney har anlänt till Pittsburgh, delstaten Pennsylvanias näst största stad, där hundratals anhängare välkomnar honom, skriver CNN.

Efter att ha vinkat till folksamlingen vänder sig Romney till reportrarna och säger: ”Okej, det är så du vet att du kommer att vinna.”

21.20: Det finns faktorer som talar för president Barack Obama just nu, rapporterar SVT:s Stefan Åsberg från Chicago.

– Vi har fått uppgifter om det tidiga röstandet i både Florida och Ohio. I Florida har Demokraterna 200 000 rösters övertag och även i Ohio ser det positivt ut för Barack Obama även om det är väldigt preliminära uppgifter, säger han.

21.15: Enligt lokaltidningen Pittsburgh Post-Gazette hade det förekommit problem med röstningsmaskinerna i Philadelphia, skriver TT. En maskin i Perry County i centrala Pennsylvania fick kalibreras om sedan man observerat att den givit en Obama-röst till Romney.

21.10: I det här inslaget i SVT Play kan du se när Barack Obama tidigare i dag ringde upp väljare från ett kampanjkontor i Chicago. Den chockade personen som svarade vägrade tro att det var presidenten som ringde...

20.43: Youtube har någon lagt upp en video som sägs visa en krånglande röstningsmaskin. Personen som lagt upp klippet skriver att han försökte välja Obama men att Romneys namn markerades i stället.

20.37: Samtidigt har Obama anlänt till en basketplan i Chicago för att spela basket, skriver CNN.

20.33: Nu har Mitt Romney och vicepresidentkandidat Paul Ryan fortsatt till Pittsburgh, rapporterar CNN. Innan dess har Romney alltså besökt Massachusetts där han röstade, sedan flög han till Ohio där han besökte en snabbmatskedja tillsammans med Ryan.

Enligt CNN beställde Romney en quarter punder utan ost, chili och bakad potatis. Paul Ryan beställde en cheeseburgare och en sallad (se bilden i bildspelet).

20.13: SVT:s korrespondent Stefan Åsberg följde med 30-åriga Raine Ettridge när hon röstade i en trång liten skolkorridor i Chicago.

– Det här valet är viktigt. Varje röst räknas och jag vill göra min del. Det gör att det känns som att jag bidrar, säger hon. Se inslaget från Chicago här!

19.50: SVT:s Lisa Carlsson är på plats i Boston, där republikanerna håller sin valvaka och dit Mitt Romney väntas efter sin långa kampanjdag. Se Lisa Carlssons liverapport här.

– Normalt brukar presidentkandidaterna vila upp sig på själva valdagen men inte Mitt Romney – han höll på till midnatt i natt, var uppe tidigt och röstade och om en stund drar han vidare från Ohio till Pennsylvania, säger Lisa Carlsson.

19.30: Stefan Åsberg är på plats i Chicago, där demokraterna snart kommer att samlas till valvaka. Under dagen har han rest i Chicago.

– Vi har mött mycket förväntan och ganska välfyllda vallokaler. Det kommer rapporter om långa köer från Florida, Ohio och Virginia vilket skulle kunna tyda på ett ganska högt valdeltagande, säger han. Se Stefan Åsbergs liverapport här.

19.15: På bilder från flygplatsen i Ohio syns Mitt Romney tillsammans med vicepresidentkandidaten Paul Ryan. De ska göra ett sista försök att övertala väljarna i den mycket viktiga delstaten. Här kan du läsa om delstaterna där valet i praktiken avgörs.

19.00: BBC har lagt upp en video där Obama överraskar kampanjarbetarna i Chicago.

18.55: SVT:s korrespondenter i Ryssland, Afrika och Latinamerika har tagit tempen på hur hett USA-valet är i respektive land. I Kenya är Obama omåttligt populär och har till och med blivit en parfym. Läs hela artikeln här.

18.50: Dagens val markerar slutet på en valkampanj som många amerikaner kommer att minnas för de massiva, negativa attackerna. Enligt tv-kanalen MSNBC har hisnande 6,5 miljarder kronor lagts på politisk reklam, skriver TT.

18.40: I Florida är fortfarande köerna mycket långa. Väljare tvingas köa i timmar i köer som går runt byggnader och längs hela gator, rapporterar Miami Herald.

Det rapporteras om brist på parkeringsplatser, förvirrade valarbetare och mycket aggressiva kampanjarbetare.

18.20: En ung, höggravid förstagångsväljare i en förort till Chicago ville så gärna rösta att hon, på väg till sjukhuset för att föda på tisdagen, stannade till vid en vallokal.

-Jag försökte bara läsa (på valsedeln) och andas, läsa och andas, sade 21-åriga Galicia Malone till radiostationen WBBM i Chicago, rapporterar TT.

18.00: Här kan du se hur mycket pengar kandidaterna har lagt på reklam, hur mycket de har fått in och hur mycket de rest till de olika delstaterna.

17.40: Samtidigt landar Mitt Romney i ett soligt Cleveland i Ohio, där han ska hålla ett sista kampanjmöte, rapporterar TT.

17.30: En segerviss Barack Obama mötte reportrar vid ett överraskningsbesök vid ett kampanjkontor nära hemmet i Chicago, rapporterar AP. ”Vi är säkra på att vi har tillräckligt många röster för att vinna”, sade han.

Han och hustrun Michelle Obama möttes av ett tjugotal entusiastiska volontärer som grät och applåderade. Efter att ha hälsat på alla bad han om att få låna en telefon och ringde ett kampanjsamtal till en förbluffad väljare.

Obama gratulerade rivalen Mitt Romney för en bra kampanj. Romney har också tidigare varit segerviss och sagt att ”Ohio känns bra.”

17.15: I den avgörande vågmästarstaten Ohio ringlar köerna långa till vallokalerna, rapporterar CNN. Men i demokratiska Illinois, som sett ett historiskt stort förhandsröstande, var det lugnare, skriver TT.

17.00 I Ohio oroas väljare i Cuyahoga County av långa väntetider och dåligt fungerande röstmaskiner, rapporterar Cleveland.com.

Repulikanernas Mitt Romney röstade i dag i sin hemstad Belmont i Massachusetts. Efter det fortsätter han till Pennyslvania och Ohio för att fortsätta sin kampanj – in i sista minut.

President Barack Obama däremot ska varken kampanja eller rösta i dag – han ska spela basket. Den vidskeplige presidenten har spelat basket på valdagen vid alla viktiga val och tror att det betyder tur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.