”Israelerna dödar våra barn och kvinnor varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Gazakriget har gått in på sin tredje vecka. Trots värdsamfundets protester och försök till medling så har man inte uppnått mer än några få mycket korta ”eld upphör”. 

Enligt en läcka till den israeliska nyhetstidningen Haaretz totalsågades Kerrys fredsförslag från i söndags av den israeliska regeringen, eftersom Israel enligt avtalet inte skulle få fortsätta att förstöra de tunnlar som Hamas byggt mellan Gaza och Israel. Tunnlar som bland annat används till att smuggla vapen – men också till direkta markangrepp mot Israeler som bor nära gränsen.

Samtidigt vill Hamas enligt källor inte nå någon uppgörelse om det inte innebär att blockaden mot Gaza hävs, ett stort antal palestinska fångar släpps samt att de ska få pengar som motsvarar lönerna till statsanställda som Hamas redan innan Gazakriget inte lyckats betala ut.

Konflikten i Gaza 2014

Men att Israel kommer att gå med på att häva blockaden mot Gaza utan att först säkerställa att Hamas tunnlar och raketer är förstörda är enligt medier i Israel så gott som en omöjlighet.

Israelerna känner sig hotade

Trots att fler än tusen Gazabor dödats under de senaste veckornas israeliska offensiv menar många palestinier att Hamas den här gången visat var skåpet ska stå. Efter år av förhandlingar mellan den palestinska administrationen och staten Israel angående såväl Israels blockad av Gazaremsan som det ockuperade Västbanken, som inte lett någonstans, har många palestinier tappat tålamodet och kraven gått upp.

Allt färre tror på den tvåstatslösning, med ett självständigt Palestina bestående av bland annat Västbanken och Gazaremsan.

– Judarna kom hit och tog vårt land, det får vara nog nu. Vi vill ha tillbaka allt vårt land säger Munir Abbassi, en ung palestinier från östra Jerusalem.

Israelerna och sin sida känner sig mer hotade än på mycket länge.

–  Se hur det ser ut i Syrien och Irak, det finns allt fler muslimska extremister i vår närhet och om kriget inte hade börjat nu, vem vet hur många civila israeler som skulle kunna ha dödats i Hamasledda tunnelattacker, säger en ung israelisk man som vill vara anonym.

– Jag är extremt kritisk till den sittande regeringen här i Israel men den här gången så tror jag att militäroffensiven mot Hamas var nödvändig, fortsätter han.

”Vi försöker varna civilbefolkningen”

Fler än femtio israeler har dödats under Gazakriget, de allra flesta soldater. Men det är trots allt bilden av skadade och döda barn som syns i medierna även här i Israel.

– Det är hemskt, det som händer i Gaza säger Ori Mizrachi, en ung kvinna som jobbar på ett café i det judiska västra Jerusalem.

– Men vi i Israel försöker alltid varna civilbefolkning innan vi skickar missiler eftersom vi inte vill att de ska dö. Jag är medveten om att det kan verka ambivalent att vi skickar missiler över huvud taget, men vad ska vi göra när Hamas gömmer raketer i tunnlar mitt bland folket.

”Misstron har vuxit sig för stor”

Ori Mizrachi är pessimistisk till framtiden. Misstron mellan palestinier och israeler har vuxit sig för stor för att vrida tillbaka klockan till en tid då hon drömde om två separata stater, en för israeler och en för palestinier, som levde i fred. Och i det arabiska östra Jerusalem är det inte heller många som tror på en snabb fred.

– Israelerna dödar våra barn och kvinnor varje dag i Gaza. Varför skulle Hamas sluta skjuta raketer mot Israel utan att få vad de kräver, säger Munir Abbassi som tycker att de palestinier här i Jerusalem och på Västbanken också ska ta upp kampen mot Israel.

– Vi måste både demonstrera och ta till vapen, Palestina är vårt och israelerna kan åka hem dit de kommer ifrån.

– Många utanför Israel förstår inte vilket hot vi lever med, säger Ori Mizrachi och suckar. Jag är rädd för att det inte spelar någon roll om vi går med på de krav som Hamas och den palestinska samlingsregeringen ställer. Det här är större, palestinierna vill helt enkelt inte att vi ska få finnas här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet