Hungerstrejkar för att få bort lag om homoäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

En man i amerikanska Utah har svurit att inte äta förrän delstaten drar tillbaka det nyligen fattade beslutet att tillåta samkönade äktenskap.

Utah-bon Trestin Meacham, politiker och före detta senatorkandidat för det konservativa partiet Constitution Party, har svurit att inte äta någonting förrän delstaten drar tillbaka den nyligen fattade beslutet att tillåta samkönade äktenskap, skriver Huffington Post.

”Jag kan inte stå tyst och inte göra något medan ondskan slår rot i mitt hem. En del saker är värda att offra hälsan och till och med livet för”, skriver Meacham på sin blogg enligt tidningen.

Han ska redan nu ha fastat i tolv dagar, och ska redan ha förlorat elva kilos vikt.

Exorcism i Chicago

”Han kommer nog att fasta ett tag”, skriver den liberala bloggen The Political Freakshow. Även juristen Greg Skordas säger att det är en ineffektiv form av protest som domstolen inte kommer att ta hänsyn till.

Det här är inte första gången någon protesterat på ett extremt sätt mot samkönade äktenskap i USA. I november höll en biskop i Illinois en exorcism i en katedral i Chicago mot delstatens lag som tillåter homoäktenskap.

Strax före jul beslutade en federal domare att Utahs förbud mot samkönade äktenskap strider mot konstitutionen, och medan en rättsprocess fortfarande pågår i frågan får homosexuella vigas i den konservativa delstaten. Sedan beslutet har samkönade par köat för att få gifta sig i Utah.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.