Mellanösternexpertern Anders Persson, till höger i bild, är mycket pessimistisk om framtiden om inte tvåstatslösningen förverkligas. Foto: TT/SVT

Israel öppnar för internationell hjälp mot Hamas

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Gaza fortsätter med oförminskad styrka. Varje dag tycks bli blodigare än den föregående. Finns det då ingen öppning som skulle kunna leda till ett stopp på dödandet? Kanske men pessimismen är stor bland experterna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har bett USA:s utrikesminister John Kerry att förhandla fram ett eldupphör. För Israel handlar det framför allt om att kunna avmilitarisera Hamas och att tunnlarna från Gaza in i Israel förstörs.

–  Att avmilitarisera Hamas är ett väldigt, väldigt viktigt krav för Israel. Jag tror att det finns en öppning. Netanyahu sade tidigare i natt han kan tänka sig internationell hjälp för att avmilitarisera Hamas;  FN-styrkor eller något liknande, säger SVT:s utsända Marie Nordstrand.

Konflikten i Gaza 2014

– Det är mycket ovanligt att Israel bjuder in internationell hjälp, säger hon.

Starkt stöd i Israel

Samtidigt berättar Marie Nordstrand att stödet för den militära aktionen mot Gaza har ett mycket starkt stöd i Israel.

– Även de som vanligtvis är emot en sådan här offensiv ger sitt stöd den här gången. Man menar att den här gången var det mycket allvarligare. Hamas hade välutvecklade vapen som man inte visste om – och tunnlarna skrämmer folk otroligt mycket. Man vet fortfarande inte hur många tunnlar det är som går från Gaza in i Israel. De gör att man kan föra in vapen och utföra attacker på israelisk mark, säger Marie Nordstrand.

Stor förändring av maktbalansen

Man brukar säga att för varje gång konflikten mellan Israel och Palestina blossar upp så förändras också maktbalansen i området. En mycket viktig faktor den här gången är att de militanta islamisterna har etablerat sig i Mellanöstern.

– För femton år sedan satt al-Qaida-rörelserna fast i Sydasien – i Afghanistan och Pakistan. Nu finns de i hjärtat av Mellanöstern, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

– al-Qaida-ledaren al-Zawahiri skrev i en bok sedan talibanregimen fallit 2001 att det är al-Qaidas strategiska mål är att upprätta en bas för det heliga kriget någonstans i Mellanöstern. Och det har man gjort nu i Syrien och Irak.

Enligt Anders Persson är Hamas mycket starkare än tidigare men ändå inte så starkt som till exempel Hizbollah i Libanon.  

– Israels militära underrättelsetjänst beräknar att 200.000 missiler och raketer alltid står riktade mot Israel. Av dem bedöms Hamas ha omkring 10.000. Nu har man använt cirka 2.500 stycken och Israel har förstört några tusen.

– Det är alltså ett betydande missilhot mot Israel som byggts upp under många, många år.

Kan fortsätta i många, många år

Hur ska då en lösning av den långvariga konflikten kunna se ut? Är drömmen om en så kallad tvåstatslösning nu död?  

– Jag vill inte säga det, men det går åt det hållet. Netanyahu sade till exempel i ett tal för några veckor sedan att Israel aldrig kan ge upp den militära kontrollen av Västbanken, säger Anders Persson.

– Man har också bestämt att bygga en ny barriär längs Västbanken och Israels gräns mot Jordanien. Den ska skydda mot Isis och kallas just Isis-barriären.

Anders Persson är mycket pessimistisk om framtiden om inte tvåstatslösningen förverkligas.

– Det hamnar vi i en fortsatt konflikt under många, många år.

Finns någon lösning?

Frågan är om det överhuvudtaget finns något som kan få den israeliska regeringen att ändra sig inför det förändrade maktläget i området. Marie Nordstrand, som är på plats i Jerusalem, är inte fullt så pessimistisk även om hon tror att vägen till en lösning minst sagt kommer att vara besvärlig.

Om Israel får stöd av omvärlden för en avmilitarisering av Hamas så skulle läget kanske kunna lugna sig, men Marie Nordstrand finner det samtidigt osannolikt att Hamas skulle gå med på det.

– Det är svårt även för resten av palestinierna att acceptera det. Den stora skillnaden mot tidigare är att många palestinier nu stöder Hamas. Man ser det nästan som något positivt, trots att så många människor dör, att man ändå kan hota Israel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet