Foto: SVT

Kidnappade skolflickorna riskerar sprängas i luften

Uppdaterad
Publicerad

I april förra året kidnappade terrorgruppen Boko Haram 276 flickor i den lilla staden Chibok i nordvästra Nigeria. Några lyckades rymma, men fortfarande saknas över 200 flickor. De kidnappade flickornas öde har åter kommit i rampljuset i Nigeria. Nyligen sköts valet i landet upp. Enligt myndigheterna på grund av hotet från Boko Haram. Och många i Nigeria ställer sig nu frågan. Varför har inte flickorna kommit tillbaka?

Det är sen eftermiddag i Nigerias huvudstad Abuja. Som vanligt samlas kampanjen Bring Back Our Girls. De träffas varje dag klockan fyra på eftermiddagen. Sju dagar i veckan. Flickorna som kidnappades av Boko Haram får inte glömmas bort, säger de.

– Om vi lämnar Chibokflickorna åt sitt öde utan att bry oss är vi inte mänskliga. Då har vi ingen empati. Då är vi som döda. Men vi är inte sådana människor, säger Maureen Kabrik till SVT i Abuja.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Fallet med de kidnappade flickorna uppmärksammades världen över via sociala medier på internet. Och inte minst i Nigeria har Chibokflickorna blivit en symbol för de nigerianska arméns oförmåga att hantera Boko Haram.

Alkasim Abdulkadir från Nigeria Security Network har studerat och analyserat Boko Haram i flera år.

– Det kommer ständigt berättelser från armén att man saknar utrustning, saknar vapen. Moralen är låg och det har till och med förekommit myterier. När en sådan armé ska bekämpa Boko Haram, som är beredda att dö för sin sak är det lätt att förstå att det blir problem, säger Alkasim Abdulkadir.

Omringade av sprängladdningar

Korruption inom armén och en politisk ovilja att erkänna problemen med Boko Haram har bidragit till att terrorgruppen har kunnat genomföra sina hänsynslösa mord och kidnappningar, menar Alkasim Abdulkadir. Och nu, trots att armén troligen vet var flickorna från Chibok finns, är det mycket svårt att rädda dem.

– Enligt den information som kommit har Boko Haram placerat sprängladdningar där de håller flickorna. Så om armén gör ett försök att rädda dem är risken stor att många av flickorna dör, säger Alkasim Abdulkadir.

Den senaste tiden har flera självmordsattentat utförda av mycket unga flickor skakat Nigeria. I helgen sprängde en flicka, som tros vara mellan sju och tio år, som sig själv i luften på en markand i staden Potiskum. Bomben dödade ytterligare sju personer och ett 40-tal personer skadades. 

Det har det senaste året florerat uppgifter om att de kidnappade skolflickorna skulle ha indoktrinerats av Boko Haram till att utföra dödliga uppdrag.

Offensiv mot Boko Haram

De senaste veckorna har en framgångsrik offensiv inletts mot Boko Harm. Främst tack vare att Nigeria nu har fått stöd från grannländerna Chad, Niger och Kamerun. En överenskommelse har gjort det möjligt för arméerna att verka över varandras gränser i jakten på Boko Haram.

– Boko Haram har inte mött kraftigt motstånd förut. Och nu när de gör det, så flyr de. Jag tror att vi kommer se en förändring till det bättre nu, säger Alkasim Abdulkadir.

Men enligt många människor i Nigeria borde insatsen mot Boko Haram kommit igång för flera år sedan. Och att den inleds just i samband med valet ses som en del i ett politiskt spel. Men kampanjen Bring Back Our Girls med sitt stöd över hela världen tänker fortsätta sätta press, oavsett vem som sitter vid makten.

– De har försökt bekämpa Boko Haram i sex år, ingen tror att de kommer lyckas på sex veckor som de sköt upp valet med. Men vi ger inte upp. Inte förrän flickorna är hemma i säkerhet, säger Maureen Kabrik från Bring Back Our Girls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet