Foto: SVT

Kroppskameror nytt verktyg för polisen i Denver

Uppdaterad
Publicerad

I snabb takt utrustas nu USA:s poliser med bärbara kameror. Efter dödsskjutningen av en 18-åring i Ferguson, Missouri och tvivlen kring vad som hände vill nu den amerikanska polisen återupprätta förtroendet bland allmänheten. SVT har besökt Denver där man nyligen börjat använda sig av kameror.

– Jag bråkar inte med dig! Jag försöker bara prata med dig!

Poliskommisarie Mark Moore försöker att lugna ner en berusad man på en gata i centrala Denver. Hela ingripandet filmas med Mark Moores kamera.

Michael Brown sköts till döds av polis

Polisen i Denver är bara ett av alla polisdistrikt som nu utrustats med kroppskameror för att minska klagomålen mot den amerikanska polisen. Dödsskjutningen av en obeväpnad 18-åring i Ferguson, Missouri, är på allvar på väg att förändra arbetsmetoderna för den amerikanska polisen.

Vill öka polisens fötroende

På kort tid har fler än 1.000 polisdistrikt utrustats med kroppskameror. Polisen vill öka förtroendet för sina anställda och kanske hade en kamera gjort skillnad i Ferguson.

– Kameran ger oss en exakt bild av vad som hänt. Den är ett viktigt verktyg för oss, säger kommissarie Moore.

Upploppen i Ferguson och misstron mot polisen i Missouri väckte debatt i USA och Denver är ett av de polisdistrikt som gjort allra störst förändringar. Redan patrullerar 125 poliser med kameror och polisledningen vill att stora delar av kåren ska vara utrustade med kroppskameror inom ett år.

– Ingen kan anklaga oss för någonting som inte hänt. Det gör att jag känner mig tryggare, fortsätter Mark Moore.

Klagomålen färre

Det är en stökig dag längs esplanaden i centrala Denver med mycket fylla och bråk. Här har klagomålen mot polisen blivit färre och gett polisen ett bättre rykte.

Innan dagen är slut har en av Mark Moores kollegor spottats i ansiktet av en narkoman.

– Allt har filmats och det finns inte en chans att mannen kan neka till vad han gjorde, säger kommisarie Moore.

Brottet kan ge upp tillt två års fängelse.

Se Stefan Åsberg och Andreas Zernells reportgae ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet