En amerikansk Predator-drönare. Foto: Scanpix

Minst 400 civila dödade av drönare

Uppdaterad
Publicerad

Av 2.200 människor som dödats i drönarattacker i Pakistan det senaste decenniet var minst 400 civila, visar en ny FN-rapport.

Ytterligare 200 var troligen icke-stridande, enligt FN-observatören Ben Emmerson.

I en rapport till generalförsamlingen redovisar han bland annat uppgifter från Pakistan om att minst 330 drönarattacker har genomförts i klanstyrda områden mot gränsen till Afghanistan sedan 2004.

USA låg bakom nästan alla, men Storbritannien och Israel har också använt drönare.

Även attacker i Jemen, Somalia, Irak och Gaza är listade i rapporten, som släppts inför en debatt om drönarkrigsföring som ska hållas i FN:s generalförsamling nästa fredag.

– – – – – – –

Fakta: Drönare, USA och Pakistan

  • Sedan terrordåden den 11 september 2001 har USA använt obemannade flygplan, så kallade drönare, för attacker i minst sex länder: Afghanistan, Irak, Jemen, Libyen, Pakistan och Somalia.
  • Användningen ingår i USA:s strategi att bekämpa militanta grupper, men har kritiserats av flera institutioner och organisationer eftersom attackerna kräver många civila liv.
  • I Pakistan har drönarattackerna lett till starka protester. I fjol stoppade landet Natos transporter till Afghanistan genom Pakistan.
  • Drönare fjärrstyrs via dator och kan användas både för övervakning och anfall. USA uppskattas ha runt 7.000 drönare, men de används även av andra länder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.