Foto: TT

Nakenbilder på ex förbjuds i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

När du gör slut med din partner i Tyskland har du inte längre rätt att behålla nakenbilder på henne eller honom. Det slog en tysk domstol fast i veckan. Advokaten Tim Geissler, som specialiserar sig på hämndporr, välkomnar domen.

Om du bor i Tyskland och vill behålla nakenbilder som du har på din partner är det kanske bäst att inte göra slut. För i tisdags slog en tysk domstol fast att man är tvungen att radera nakenbilder på sitt ex om hen vill det.

Vägrat radera

Domen kommer efter att en tysk kvinna krävt att hennes ex, som är fotograf, ska radera alla nakenbilder som han har på henne.

Medier

Mannen har tidigare vägrat, men blir nu tvungen att ta bort bilderna. Trots att han uppger att han inte haft för avsikt att varken visa eller publicera dem. Domstolen slår alltså fast att kvinnans integritet väger tyngre än mannens upphovsrätt. Däremot slipper mannen att radera de bilder på henne som är påklädda, vilket kvinnan krävt.

Välkomnar domen

Tidningen The Guardian skriver att många antimobbningsorganisationer och jurister välkomna domen, eftersom den kan leda till att ”hämndporr” motverkas. Hämndporr innebär att man hotar sin partner med att lägga ut nakenbilder eller filmer på nätet om han eller hon inte gör som man önskar.

Advokaten Tim Geissler, som specialiserar sig på hämndporr, säger till The Guardian att man tidigare bara har kunnat gå till domstol när bilderna publicerats, då skadan redan är skedd. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet