Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Barack Obama. Foto: TT

Netanyahu: Var beredda på en långvarig kamp

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i ett tv-tal att israelerna måste vara ”beredda på en långvarig kamp” mot Hamas i Gaza.

Hamas svarar att Israel kommer att få betala priset för sin massaker, uppger Reuters.

Relationen mellan Israel och landets främste allierade, USA, blir allt mer ansträngd. Det står klart i och med det senaste telefonsamtalet mellan ländernas ledare.

Samtalet mellan president Barack Obama och den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu kom till största del att handla om kravet på en omedelbar vapenvila, i stället för Israels rätt att försvara sig, enligt Haaretz.

Konflikten i Gaza 2014

Avfärdade kraven

Flera tidningar har tagit del av redogörelser för samtalet och enligt Haaretz avfärdade Obama Netanyahus krav på att Hamas ska avväpnas med att en avväpning blir aktuell längre fram i samband med en ”hållbar lösning på den israeliska-palestinska konflikten”.

Den hårdare linjen kan ses som en reaktion på att den israeliska regeringen unisont förkastade det amerikanska förslaget på vapenvila i fredags. Journalisten Nahum Barnea skriver i Yediot Aharonot att spänningen mellan länderna nu övergått till en kris.

”Långvarig kamp”

Benjamin Netanyau sade i ett tv-sänt tal på måndagen att israelerna måste vara ”beredda på en långvarig kamp” mot Hamas i Gaza. Netanyahu sade också att en demilitarisering av Gaza måste vara en del av en framtida lösning i territoriet.

– Vi kommer inte att avsluta operationen utan att neutralisera Hamas tunnlar, vars enda syfte är att förstöra våra medborgare och döda våra barn, sade Netanyahu enligt Reuters.

Hamas talesman Sami Abu Zuhri säger till Reuters att Benjamin Netanyahus uttalande inte skrämmer Hamas:

– Hans hot skrämmer varken Hamas eller det palestinska folket. Israelerna kommer att få betala priset för sin massaker mot barn och civila.

Inget id-firande i Gaza

Med långt över 215.000 på flykt och så många döda är det få i Gaza som firar den muslimska högtiden id al-fitr som inleds på måndagen.

– Dagen går åt till att besöka döda vänner och släktingar i stället. Vi följer nyheterna också. Ingen jag känner firar id, säger Shyma Mushtaha som bor i kvarteret Rimal i Gaza stad.

Israelerna har utökat områden där man inte får gå till att omfatta nära 40 procent av marken i Gaza, enligt FN-organet Ocha.

– Det är trångt. Det är skadade och rädda människor överallt. Ingenstans är säkert.

Omar Mansour, som varit på flykt i en vecka, har dragit nytta av det relativa lugnet och sett om sitt hus i norra Gaza.

– Våra odlingar är förstörda. Men huset har bara några få skador. Det kan vi reparera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet