Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas. Foto: AFP/Reuters/TT

Palestinier söker medlemskap i ICC

Uppdaterad
Publicerad

Efter bakslaget i FN ansöker palestiniernas president Mahmud Abbas om medlemskap för Palestina i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

När Abbas signerade Romstadgan, som lägger grunden för ICC, skrev han även under tjugo andra internationella konventioner.

Beslutet att ansöka om medlemskap i domstolen fattades sedan palestinierna misslyckats med att få stöd för en FN-resolution som var tänkt att bana väg för en självständig palestinsk stat.

Med ett medlemskap i ICC skulle palestinierna kunna dra israeliska befattningshavare inför rätta för krigsbrott begångna på ockuperad mark, säger högt uppsatta tjänstemän till nyhetsbyrån AFP. En talesperson från israeliska regeringen varnar i stället för att ett medlemskap kommer att innebära att palestinierna själva döms.

Uttalande från Netanyahu

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotade med ”åtgärder” efter Abbas ansökan till ICC. I ett uttalande sade han att israeliska soldater skulle skyddas från eventuella åtal  och att även palestinierna skulle komma att dras inför rätta, med hänvisning till Abbas ”avtal med islamisterna i Hamas”, som han kallade terrororganisation och jämförde med IS, skriver Reuters.

”Vi kommer att avvärja detta senaste försök att tvinga på oss diktat, precis som vi har avvärjt det palestinska försöket i FN:s säkerhetsråd”, skriver Netanyahu.

Domstolen är den enda internationella domstol som är permanent inrättad för att granska misstankar om folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och ”aggression”.

Israel har skrivit under, men inte ratificerat Romstadgan. Om Palestina godkänds som medlem i ICC skulle rättsprocesser kunna inledas mot Israel trots att landet inte har anslutit sig till domstolen.

I ett uttalande från USA:s utrikesdepartement sägs att det är ”djupt bekymmersamt” att palestinierna vill be medlemmar i ICC. Enligt USA är det ”upptrappning” som inte kommer leda till någon lösning som de flesta palestinier skulle se som önskvärd.

Fakta: ICC

 * Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag i Nederländerna är den enda internationella domstol som är permanent inrättad för att granska misstankar om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

 * Romstadgan från 1998, som lägger grunden för ICC, skrevs under av 120 länder. För att den skulle träda i kraft krävdes att minst 60 länders parlament godkänt den, ett mål som nåddes 2002. Det är endast brott begångna därefter som kan tas upp.

 * Det är medlemsländerna själva, eller FN:s säkerhetsråd, som kan föra olika händelser till ICC för utredning.

 * ICC har ingen egen polisstyrka utan bygger på medlemsländernas vilja att agera genom att till exempel lämna ut misstänkta. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.