Foto: TT

Hundratals skandinaviska passagerare strandade i Tel Aviv

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Israel och Hamas tvingar flera stora flygbolag att ställa in all trafik till och från Israel. SAS har 170 passagerare inbokade på ett plan från Tel Aviv på onsdagen som nu ställs in. – Det är en väldigt problematisk situation, säger SAS presschef Trine Kromann till SVT.

På tisdagen slog en raket från Gaza ner nära Israels internationella flygplats i Tel Aviv och den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten utfärdade en stark rekommendation till europeiska flygbolag om att undvika att landa i Israel.

Hundratals fast i Tel Aviv

Flera flygbolag – däribland SAS – stoppar nu alla sina flygningar till och från landet. Ungefär 170 personer som skulle rest från Tel Aviv till Arlanda i dag är strandsatta på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv och lika många skulle ha rest från Arlanda till Tel Aviv i morse.

Konflikten i Gaza 2014

Enligt SAS presschef, Trine Kromann, har SAS runt 460 personer inbokade på flyg från Tel Aviv till Skandinavien de närmaste dagarna. Nu pågår en intensiv kamp för att hitta alternativa flyg till passagerarna.

– Vi försöker omboka alla passagerare men vi vet inte i nuläget vad vi kan erbjuda, säger Kromann.

Flera bolag ställer in

Norwegian har också en flight som skulle ha avgått till Arlanda från Tel Aviv vid lunchtid på onsdagen men också de 103 passagerarna får avvakta i väntan på att eventuellt ombokas till andra flyg.

Även bolag som Air France, KLM och Lufthansa ställer in och den amerikanska flygmyndigheten, FAA, har förbjudit amerikanska flygbolag att starta och landa i Israel det närmaste dygnet.

Delta, US Airways och United Airlines har redan tidigare stoppat sina flygningar på Tel Aviv.

”Mycket beklagligt”

De resenärer som skulle flyga med SAS flight SK 2846 till Arlanda på onsdagseftermiddagen får nu istället en natt på hotell samt mat och dryck för ett dygn – sedan ansvarar inte SAS längre för passagerarna. Det är oklart när de kan lämna Israel.

– Det är givetvis mycket beklagligt att den här situationen har uppstått men vi arbetar extremt hårt för att hitta en lösning, säger Kromann till SVT.

Byggnad skadades

Raketen som slog ner nära flygplatsen orsakade stora skador på en byggnad, och en person ska även ha fått lättare skador, uppger polisen enligt nyhetsbyrån AP.

Israel hävdade under tisdagen att det är säkert att landa på Ben Gurion-flygplatsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet