Foto: TT

”Vapenvilan är bruten”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas regering och rebelledare anklagar varandra för att bryta vapenvilan som formellt inleddes i fredags kväll klockan sex lokal tid.

En representant för Ukrainas försvarsdepartement säger att rebellerna utfört flera provokationer, medan en representant för rebellerna i den självutropade folkrepubliken i Donetsk påstår att ukrainsk militär har avfyrat flera raketer, rapporterar AFP.

Tio attacker

– De (rebellerna) har skjutit mot våra antiterroriststyrkor vid 28 tillfällen under fredagen, varav tio gånger efter det att vapenvilan trätt i kraft, säger försvarsrådets talesperson Andrij Lysenko på lördagen.

Krimkonflikten

Rebellrepresentanten Vladimir Makovitj hävdar i sin tur att den ukrainska militären beskjutit rebellfästen i Donetsk med raketer.

– Regeringsstyrkorna håller sig inte till uppgörelsen, säger han till AFP.

Även den självutnämnde premiärministern i Donetsk säger till ryska nyhetsbyrån Ria Novosti att ”det är för tidigt att tala om en fullständig vapenvila”.

Uppgifterna från de två sidorna står i kontrast till medieuppgifter som rapporterar om en lugn natt. Vittnen har till exempel berättat att de såg ukrainska stridsvagnar lämna fronten utanför hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina en stund efter det att vapenvilan trädde i kraft.

Vapenvila med reservationer

Ukrainas president Petro Porosjenko säger att han nu vill få i gång samtal om en långsiktig lösning på konflikten som krävt omkring 2 600 liv. Men vapenvilan ingicks med reservationer från båda sidor, och avtalet innebär inte att de självutropade folkrepublikerna gett upp planerna på att frigöra sig från Ukraina, enligt en företrädare för rebellerna.

– Vi kan inte acceptera delar i uppgörelsen som Porosjenko deklarerat. Vi kan bara gå med på två av de paragrafer som offentliggjorts – de om vapenvila och fångutväxling, säger Boris Litvinov som är ”talman” i Donetsks parlament i en intervju med AFP.

Krisen i östra Ukraina

* Inbördeskriget i östra Ukraina inleddes i början av april när proryska separatister tog över myndighetsbyggnader och satte upp vägspärrar.

* Regionerna Donetsk och Luhansk utropades till ”folkrepubliker”, separatisterna mål har varit självständighet från Ukraina.

* Västregeringar och Nato anser att Ryssland aktivt deltagit med trupper, vilket Moskva konsekvent har förnekat.

* Den ukrainska arméns rönte framgångar med sin offensiv under sensommaren, men vinden tycktes vända efter att rebellerna fått förstärkningar över gränsen från Ryssland.

* Minst en halv miljon har flytt striderna, uppger FN som tror att det verkliga antalet är mycket högre. Minst 2 600 människor har dödats i striderna.

* Vapenvila trädde i kraft klockan 18 lokal tid på fredagen den 5 september, efter förhandlingar i Vitrysslands huvudstad Minsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet