Rysk journalist hittad död i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske fotografen Andrej Stenin, som varit saknad sedan tidigt i augusti, har hittats död i Ukraina. Det meddelar hans arbetsgivare, den ryska nyhetsbyrån Ria-Novosti, i ett uttalande.

– Vår kollega, fotografen Andrej Stenin, är död. Det har visat sig att han inte tagits till fånga, utan har varit död i en månad, säger nyhetsbyråns chef Dmitrij Kiselev.

Stenin var en erfaren fotograf och det har antagits att han varit tillfångatagen. En internationell kampanj för att få honom frigiven har pågått.

Medier

Dmitrij Kiselev, chef på nyhetsbyrån Ria-Novosti, som var Stenins arbetsgivare, bekräftar dödsfallet.

Enligt nyhetsbyrån Interfax körde Stenin bil i en flyktingkonvoj den 6 augusti. Konvojen skyddades av sex milismän, säger ryska den utredningskommissionens talesman Vladimir Markin, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ukrainska armén öppnade eld

Den ukrainska armén ska enligt förundersökningen ha öppnat eld mot konvojen nordväst om Dmytrivka. Befäl från armén ska ha besökt platsen där attacken skedde dagen därpå.

Enligt utredarna har vittnen sagt att befälen undersökte de förstörda fordonen och kropparna och flyttade över tillhörigheter till sina egna fordon. Sedan de lämnat platsen ska det som var kvar av konvojen ha utsatts för raketbeskjutning, enligt Markin.

Milisen lyckades först den 27 augusti överlämna kvarlevorna av de fem personerna i Stenins bil till ryska myndigheter. Genom rättsmedicinsk undersökningar har det fastställts att Stenin var en av dem.

Skottlossning vid Donetsk

Stenin ska ha dödats i skottlossning i närheten av Donetsk i östra Ukraina, där proryska separatistrebeller strider mot den ukrainska regeringens styrkor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet