Så blev Obama en belastning för partikamrater

Uppdaterad
Publicerad

Den en gång så populäre Barack Obama har blivit en belastning för sina partikamrater inför mellanårsvalet fjärde november. Många väljare uppger att de vill använda valet till att rösta mot Obama, trots att valet handlar om senaten och representanthuset och inte presidenten.

SVT reste till Kentucky där ett av USAs mest uppmärksammade valkampanjer pågår. Där utmanar den unga demokraten Alison Grimes den sittande republikanske senatorn Mitch McConnell om platsen i senaten. Han har suttit i 30 år och utmanas nu på allvar av Alison Grimes.

De ligger sida vid sida i opinionsmätningarna. Men skulle Alison Grimes ta senatsplatsen så sker det inte tack vare utan trots Barack Obama. Hon tar öppet avstånd från honom, både i tal, intervjuer men också TV- reklam.

Mellanårsval i USA

Kol och klimat påverkar valet

Hennes motståndare Mc Connell kallar henne ”Obamas kandidat” för att smutskasta henne.

Hur kunde Obama bli till ett sån belastning? Svaret finns bland annat uppe i Appalacherna och de nerlagda kolgruvorna. 6000 jobb har försvunnit på tio år. Trots att kolgruvorna lagts ner för att det sista kolet är för dyrt att utvinna får Obama skulden. Gruvschakten står övergivna, gamla tvätterier står och rostar.

– Han är den sämsta president USA nånsin haft, säger en kolgruvearbetare till SVT.

Afroamerikanerna tvekar

De anser att Obamas skärpning av kolgruvors utsläpp är orsaken till att jobben försvunnit, det kallas här ”Obamas war on coal”.

Men inte ens bland de afroamerikaner vi möter så är stödet för presidenten självklar, trots att flera vi möter säger att de tack vare Obamas sjukvårdsreform äntligen fått en sjukförsäkring.

Man är besvikna på Obama

– Presidenten är en nickedocka, han borde vara mer agressiv, säger en pappa med sina två barn.

Fascinationen över Barack Obama och hans engagerande tal har övergått i besvikelse. Han beskrivs idag som alltför akademisk, passiv och en ganska så ordinär politiker. Därför tvingas de demokrater som vill bli valda ta avstånd från sin partikamrat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA

Mer i ämnet