Foto: TT

Spänt inför utslag om dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president manar till fredliga demonstrationer inför det juryutslag som avgör om en polis ska åtalas för dödsskjutningen av 18-årige Michael Brown i Ferguson i somras. Men oron för våldsamheter är påtaglig.

– Det här är ett land där alla får uttrycka sina åsikter. . . Men att använda en händelse som en ursäkt för våldsamheter strider mot lag och ordning, säger Barack Obama enligt AFP.

Även Michael Browns pappa ber demonstranterna att inte använda våld, oavsett vilket beslut juryn fattar.

Michael Brown sköts till döds av polis

– Tack för att ni höjer era röster om diskriminering och polisbrutalitet, men att skada andra eller förstöra egendom är inte rätt väg att gå.

Veckor av oroligheter

Dödsskjutningen av den svarte 18-åringen den 9 augusti ledde till veckolånga oroligheter, som spred sig till flera andra städer. Polisens insats under protesterna gav i sin tur upphov till en infekterad debatt om polisbrutalitet och rasism och fick justitieminister Eric Holder att göra en översyn av den amerikanska polisens militarisering.

Om juryn väljer att åtala den vite 28-årige polismannen Darren Wilson riskerar han fängelse. Om de i stället friar honom fruktar många en våg av protester över hela landet.

100 FBI-agenter

Ett tecken på den oro som finns är att FBI på fredagen meddelade att 100 agenter posterats ut i St Louis, som Ferguson är en förstad till. Dagen innan grep FBI-agenter två medlemmar ur Svarta pantrarna, misstänkta för att ha försökt tillverka en rörbomb, rapporterar AFP.

Guvernören i Missouri har utlyst undantagstillstånd inför beslutet. Kravallpolis har stått runt polisstationen i Ferguson och åtta personer har enligt The Wall Street Journal gripits under demonstrationer de senaste dagarna.

När beskedet kommer är inte klart, men skolor i Ferguson håller stängt under måndag och tisdag på grund av ”risk för oroligheter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet