Meriam Yehya Ibrahim dömdes till 100 piskrapp för hennes giftermål med en kristen man. Foto: EBU

Domstol frigav dödsdömd kvinna i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen i Sudan har frigivit den kvinna som dömdes till döden för att hon konverterat till kristendomen.

27-åriga Meriam Yehya Ibrahim dömdes i maj till hängning för att ha lämnat islam och gift sig med en kristen amerikansk man. Hon dömdes även till 100 piskrapp för äktenskapsbrott eftersom giftermål med en kristen man inte är giltigt enligt islamisk lag. Sharialagar har gällt i Sudan sedan 80-talet.

Födde dotter i häktet

Meriam Yehya Ibrahim har under tiden i fångenskap fött en dotter, hennes andra barn tillsammans med sin amerikanske make Daniel Wani. I häktet har hon även med sig sin 20 månader gamla son. Enligt domen skulle hennes avrättning skjutas upp till det att den nyfödda dottern fyllt två år.

”Motbjudande och skrämmande”

Domen mot Meriam Yehya Ibrahim väckte starka internationella protester och Amnesty International kallade den ”motbjudande och skrämmande”. På måndagen uppgav den statliga nyhetsbyrån i Sudan att domstolen beordrat att hon ska friges.

Meriam Yehya Ibrahim advokat bekräftar att hon släpptes fri på måndagen, men ville inte gå in på i detalj varför hon frigavs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.