SVT möter rektorn som förbjuder jeans i skolan

Uppdaterad
Publicerad

En skola i delstaten Haryana i Indien har infört förbud mot jeans. Förbudet har upprört många, då frågan om kvinnors rättigheter såväl

som säkerhet är brännhet i Indien efter den dödliga gruppvåldtäkten på en 23-årig student i Delhi i december. SVT:s utsände i Indien, Malin Mendel Westberg, har besökt skolan.

Musiken dånar ut från gigantiska högtalare på skolgården och över hundra unga kvinnor snurrar runt i en dans. De övar på en uppvisning som ska handla om att kvinnor ska ha samma rättigheter som män. Men det betyder inte att eleverna får ha på sig vad de vill.

Vill inte intervjuas

För några veckor sedan infördes ett förbud mot jeans på skolan, eftersom denna typ av västerländska kläder anses uppmuntra till sexuella trakasserier. Rektorn Alaka Sharma har blivit hårt ansatt av indiska medier sedan det kontroversiella förbudet blev känt, men har efter lång övertalning gått med på att träffa mig.

Våldtäkter i Indien

– Vi måste dölja våra kroppar. Annars kan vi inte skydda oss mot männens primitiva natur. Därför vill vi utbilda våra studenter att värna om sin egen säkerhet genom att klä sig propert, säger Alaka Sharma.

När jag anländer till hennes kontor efter tio timmars bilresa på gropiga landsvägar möts jag av tio assisterande professorer vid hennes sida. Alaka Sharma förklarar att vi kan dricka te och prata, men någon intervju kan det absolut inte bli tal om, speciellt inte framför en kamera.

Efter många koppar te och stora mängder indiska sötsaker går rektorn tillslut med på en filmad intervju. Hon och alla andra i rummet är iklädda frasande traditionella saris, och berömmer min långa skjorta.

”Västerländsk kultur tar över”

Jag frågar varför det är viktigt för henne att även eleverna klär sig på detta sätt, varför jeans inte är ok?

Rektorn berättar att hon upplever att den västerländska kulturen tar över snabbt. Enligt henne för det med sig positiva aspekter i form av kvinnors utbildning och lika rättigheter, men anser att Indien samtidigt inte får gå miste om sin egen kultur, där kvinnors klädsel är en viktig del.

På skolans område finns kvinnliga poliser för flickornas säkerhet. Att vara trygg som kvinna är långt ifrån självklart och jeansförbudet kommer i en tid som präglats av protester i spåren av en dödlig gängvåldtäkt i Delhi. En majoritet av våldsbrotten i Indien är riktade mot kvinnor och sexuella trakasserier och våldtäkt hör till vardagen för många.

Riskerar böter

I debatten har kvinnors klädsel blivit ett slagträ, där vissa menar att det är kvinnans ansvar att skydda sig. Den som bryter mot förbudet riskerar böter, men rektorn säger att hittills har hon endast utfärdat varningar och när jag frågar eleverna får jag fnissande svar.

– De som har jeans på sig har mest fått skäll, säger Versha Marvi och Shilpa Sarivar.

På rasten strömmar eleverna ut klassrummen och sätter sig på bänkar och gräsmattor för att äta mellanmål eller göra sina läxor. De flesta är klädda i salwar kamiz, traditionella pösiga byxor med lång skjorta, men några enstaka utmanar med jeans.

Med nästan 3000 elever hör den till delstatens största skolor och genom att utbilda flickor är den avgörande för att förbättra kvinnors position i den här delen av landet. Och oavsett klädstil verkar eleverna ha sina åsikter klara för hur indiska kvinnors säkerhet ska förbättras.

– Det spelar ingen roll vad man har på sig. Även tjejer i indiska kläder blir antastade av killar och kan råka illa ut. Det enda som spelar någon roll är killarnas attityd till oss, säger Sheika Goye och Preti Johan. Det är killarna som måste ändra sig inte vi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet