SVT:s Bert Sundström är på plats i Donetsk i östra Ukraina. Foto: SVT

SVT:s utsände: ”Biden ska visa USA:s stöd”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s vicepresident Joe Biden anlände i går till ett Ukraina där spänningen är hög efter påskhelgens dödsskjutningar.

Vapenvila hade utlysts över påsken, men på påskdagen uppges tre personer ha skjutits ihjäl utanför Slovjansk. SVT:s Bert Sundström, som är på plats i Donetsk i östra Ukraina, säger att det är svårt att bedöma vad som egentligen har hänt.

– Ingen som inte var på plats vet ju faktiskt vad som hände, men min gissning är att det finns ett antal från varandra ganska oberoende grupper av aktivister och extremister, somliga beväpnade och andra inte. Det är oklart i vilken grad de är samordnade, säger Bert Sundström.

Krimkonflikten

Beskyllningar från båda håll

Efter helgens attack som skedde mot en vägspärr som upprättats av proryska separatister, skyller de olika sidorna nu på varandra.

– Ryssland hävdar att det var den Högra sektorn, alltså Ukrainska extremnationalister, som gick till attack för ett par nätter sedan, och det förnekar de. Samtidigt säger USA och regeringen i Kiev att det är Ryssland som ligger bakom men det förnekar de å sin sida. Att Ryssland har ett finger med i spelet tror jag nog att alla vet, men frågan är hur mycket. 

Svårt att veta vad som händer

Bert Sundström berättar också att det även för journalister på plats är både svårjobbat och besvärligt att hitta pålitliga fakta.

– Allt är väldigt svårkontrollerat och därför har vi som journalister här mycket svårt att veta vad som händer egentligen. Det är en tvådelad bild. I Donetsk är det lugnt och livet går på som vanligt, förutom när man kommer fram till de här byggnaderna som är ockuperade av separatister. Där är det spänt och de tycker inte om när vi kommer med våra kameror. Vi blev bortkörda i går från en plats, berättar Bert Sundström.

Joe Biden visar USA:s stöd

USA:s vicepresident Joe Biden befinner sig sedan i går i Ukraina och möter i dag premiärministern och tillförordnade presidenten. USA lovar nu Ukraina 50 miljoner dollar i ekonomiskt stöd och åtta miljoner dollar i militärt bistånd.

– Det viktigaste med att Biden kommit är förstås symboliken. Det är en gest som visar att USA inte tänker överge Ukraina och står bakom den nya regeringen. Det är det absolut viktigaste, säger Bert Sundström.

USA har också hotat Ryssland med flera sanktioner om det man uppfattar som rysk inblandning i oroligheterna fortgår.

– Ryssland känner att man agerar utifrån en styrkeposition och tidigare har man närmast hånat de sanktioner som EU och USA har infört och man vet att det kommer att dröja innan det blir riktigt kännbart och slår mot Rysslands ekonomi, därför att då vet man att det slår lika hårt mot ekonomierna i ett antal länder i EU, så reaktionen hittills är att: ”gör vad ni vill, det kommer inte att skada oss”, säger Bert Sundström.

Låga förhoppningar på medlare

I Ukraina finns nu omkring hundra personer från OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa). Åtminstone en medlare var i går i Slavjansk och talade med den självutnämnde ledaren där.

– Man kommer ungefär så långt att man säger vi har talat med dem, och de har lyssnat på vad vi har sagt, men vi kan inte förhandla, vi bara talar. Så det här är nog något som alla tror kan hålla på i månader, konstaterar Bert Sundström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet