Foto: TT

Demonstrationer trots löfte om nyval

Uppdaterad
Publicerad

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra har beslutat upplösa parlamentet och utlysa nyval så snart som möjligt. Enligt riksdagspartiets ordförande kommer Yingluck att ställa upp i det kommande valet

Efter veckor av massiva demonstrationer i Thailands huvudstad Bangkok, har den thailändska regeringen beslutat upplösa parlamentet och utlysa nyval som väntas hållas den andra februari nästa år.

– I det här läget, då så många människor från många grupper protesterar mot regeringen, är det bästa sättet att ge makten tillbaka till det thailändska folket och hålla ett val.

Thailändskt uppror

Regeringen vill inte se några liv gå förlorade, sade premiärminister Yingluck i ett tv-sänt tal på måndagen.

Problemet är bara att nyval är precis vad oppositionen inte önskar.

Thaksins arv fortsätter splittra Thailand

Förenklat kan man säga att konflikten i Thailand står mellan anhängarna till Thaksin Shinawatra (också kallade rödskjortor) som störtades från premiärministerposten 2006 och hans motståndare.

Sedan 2011 sitter Thaksins syster Yingluck Shinawatra vid makten som premiärminister och partiledare för Puea Thai. Hon vann valet stort och är därför formellt landets legitima demokratiska ledare.

Stödet för Puea Thai är störst på landsbygden, medan oppositionen mot familjen Shinawatra framförallt finns i Bangkok.

Värt att notera är att den opposition som nu demonstrerar mot regeringen, inte per definition är synonym med den politiska oppositionen i parlamentet som utgörs av Demokratiska partiet.

Hittills har också oppositionen i parlamentet legat förhållandevis lågt, men i går kväll aviserade man att man lämnar sina platser och detta blev den utlösande faktorn bakom beslutet om nyval.

– I och med att de lämnade sina platser så ställde de ju sig på demonstranternas sida kan man säga, säger SVT:s korrespondent Niklas Sjögren.

Motståndet mot familjen Shinawatras grepp om den politiska makten går tillbaka till Thaksin Shinawatras tid som premiärminister – en regeringstid som slutade med att han avsattes i en militärkupp 2006 och i sin frånvaro dömdes till fängelse för maktmissbruk och korruption.

Demonstranterna i Bangkok anser nu att Thaksin fortsätter att influera thailändsk politik genom sin syster Yingluck. 

Järnring kring regeringshögkvarteret

Skälet till att oppositionen inte vill se något nyval, är att man med största sannolikhet skulle förlora detta. Det skulle betyda en ny mandatperiod för premiärminister Yingluck som då också skulle regera med ett färskt demokratiskt mandat.

Därför har oppositionen hela tiden krävt att regeringen ska kringgå författningen och lämna över den politiska makten direkt till dem.

Oppositionens ledare Suthep Thaugsuban har tidigare gång på gång sagt att han inte vill ha nyval utan att ett ”folkets råd” ska styra landet utan att utses i val.

– I dag kommer vi att fortsätta vår marsch mot regeringsbyggnaden. Vi har ännu inte nått vårt mål. Upplösningen av parlamentet är inte vår målsättning, sade Suthep Thaugsuban.

På måndagsförmiddagen demonstrerade omkring 150.000 människor i Bangkok mot regeringen, enligt polisens beräkningar.

– Demonstranterna har slagit en järnring kring regeringshögkvarteret och de säger att de slår läger och stannar där tills de har fått det folkets råd som de är ute efter, berättar Niklas Sjögren.

– Har premiärministern visat några tecken på att gå kraven till mötes?

– Nej, hon har hela tiden sagt att de strider mot Thailands konstitution, och därför är olagligt och inte finns någon möjlighet att tillmötesgå dem. Så nu fortsätter någon sorts dragkamp och kan så göra en tid framöver. Sedan får vi se om en tredje part, militären, till slut avgör, eller om de samsas. Men i nuläget verkar de stå jättelångt ifrån varandra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet