Belgiska poliser vaktar en gata i Verviers, Belgien. Landet har höjt vån för terrorhot till näst högsta nivån efter torsdagens drama där två misstänkta terrorister dödades och ytterligarre en skadades allvarligt i skottlossning med polisen. Foto: TT

Uppgifter: ”20 vilande terrorceller redo att slå till i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

De misstänkta terroristerna i belgiska Verviers kan ha varit en del av ett större terrorhot bestående av upp till 20 vilande terrorceller med mellan 120 och 180 terrorister redo att slå till i Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna.

Det är CNN som rapporterar om den utökade hotbilden. En källa inom den västerländska underrättelsetjänsten uppger att det rör sig om ett pågående terrorhot som involverar upp till 20 terrorceller och så många som 120 till 180 personer som planerar attacker i Europa. Enligt källan ska man ha identifierat ett ”överhängande hot” mot Belgien, möjligen också mot Nederländerna.

Säkerhetsexperten Hans Brun säger att trots den spända stämningen i Europa, så är dagens läge egentligen inte något nytt.

Terrorräd i Belgien

– Det här hotet har funnits under en längre tid, säger han i SVT:s livesändning.

Misstänkta öppnade eld

Den belgiska staden Verviers, som har cirka 56.000 invånare blev på torsdagskvällen scen för ett antiterrordrama, där två misstänkta terrorister sköts ihjäl och en skadades allvarligt, han kunde senare gripas. Under dagens presskonferens bekräftade åklagare att 13 personer har frihetsberövats i flera städer runt om i Belgien. Dessutom ska två personer ha gripits i Frankrike. Sammanlagt ska 12 antiterror-räder ha ägt rum under det senaste dygnet.

– Vi har beslagtagit automatvapen, sprängmedel, knivar, polisuniformer och walkie-talkies. Målet tycks ha varit polisen, berättar Eric Van der Sypt, talesperson vid åklagarämbetet.

Thierry Werts vid åklagarmyndigheten har berättat att några av de misstänkta öppnade eld vid insatsen.

– Under ingripandet öppnade några av de misstänkta eld med automatvapen mot polisens specialstyrka. De sköt under flera minuter. Två misstänkta dödades och en tredje greps, säger Werts.

Enligt belgiska myndigheter var de tre medlemmar i en terrorcell bestående av ett tiotal medlemmar som återvänt från kriget i Syrien för en vecka sedan. Avlyssning har visat att de planerade en nära förestående ”storskalig” attack, riktad mot den belgiska polisen.

Styrda av Islamiska staten

Enligt CNN ska de misstänkta terroristerna ha tagit order från Islamiska staten, IS.

– Den här operationen stoppade en större terroristattack. Man kan säga att vad som kunde blivit ett andra Paris har undvikits, säger Eric Van der Sypt, talesperson vid åklagarämbetet, skriver The Guardian.

Ett tiotal husrannsakningar har även genomförts i och omkring huvudstaden Bryssel, samt i städerna Molenbeek och Vilvorde, skriver The Guardian.

– Vi väntar oss ytterligare ett antal gripanden, säger Eric Van der Sypt, talesperson vid åklagarämbetet, enligt BBC.

Tidigt på morgonen meddelade utrikesminsitern att anti-terrorinsatsen i Belgien är över, uppger nyhetsbyrån AFP.

– Operationerna på marken är över. Vi undersöker nu informationen från räderna i Verviers och på andra platser, säger utrikesminister Didier Reynders till den franska tv-kanalen Itele, enligt TT.

Judiska skolor stängda

I Nederländerna har landets enda ortodoxa judiska skola stängt på fredagen som en försiktighetsåtgärd efter räden i Belgien.

Det finns inga konlreta hot mot Cheider School i Amsterdam, uppger Reuters med hänvisning till skolans rabbi Binyomin Jacobs.

Även i Antwerpen och Bryssel är de judiska skolorna tillfälligt stängda. Nedrländska judiska skolor och framstående judiska monument – inklusive Anne Frank-huset i Amsterdam och det judiska historiska muséet – har haft extra trygghet sedan juni, på inrådan av landet nationella anti-terrormyndighet, med anledning av den terrorattack mot det judiska muséet i Bryssel i maj där fyra personer dödades.

Inga tydliga kopplingar till Paris

På torsdagen höjde Belgien nivån för terrorhot till näst högsta nivån. Premiärminister Charles Michel säger i ett uttalande att insatsen visar landets beslutsamhet att ”bekämpa dem som vill sprida terror”. Enligt myndigheterna finns just nu inga tecken på att de misstänkta har några kopplingar till terrordåden i Frankrike i förra veckan, där 17 oskyldiga och tre terrorister dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorräd i Belgien

Mer i ämnet