Foto: Scanpix

Venezuela – ett land i kris

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet i Venezuela växer i takt med inflationen. Det sker samtidigt med att tillgången på varor i affärerna minskar och att yttrandefriheten begränsas.

Geovalex Villanueva är företagare och beskriver sitt liv som en kamp. En kamp som är negativ både för samhälle och familj.    

– Det är som att vara ute i ett krig. Bara de duktigaste soldaterna överlever, säger han.

Oro i Venezuela

Venezuela – ett delat land

Landet är splittrat och Geovalex tycker att  folk höll ihop bättre förr.

– Politiska frågor splittrar familjer så till den grad att de slutar kommunicera. Syskon och kusiner slutar tala med varandra bara för att de har olika politiska åsikter, säger Geovalex Villanueva, samtidigt som han kör genom huvudstaden Caracas gator. 

Efter förre presidenten Hugo Chávez död, segrade hans efterträdare Nicolás Maduro knappt i valet förra året.  Men de ekonomiska villkoren har blivit sämre, folk har gått ut på gatorna och visar sitt missnöje.  Hittills har sex personer dödats.  

Regeringen kallar demonstranterna för sabotörer och fascister och säger att Chávez revolution hotas av en statskupp.

Oppositionen varnar för att Venezuela kan bli ett nytt Kuba och att regeringstrogna miliser ligger bakom dödsskjutningarna.

Regeringen skyller på amerikansk inblandning i protesterna och har utvisat amerikanska diplomater.

Geovalex känner en vrede inför allt som händer och förklarar situationen så här:

– Allt har en gräns. Det är som ett glas som fylls med vatten, lite i taget, tills kanten är nådd och det svämmar över, säger han. 

Se Bengt Norborgs inslag från Venezuela här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Venezuela

Mer i ämnet