Forskare oeniga om fullmånens påverkan på sömnen

Uppdaterad
Publicerad

Fullmånens makt över sömnen, finns den? Teorierna och forskningsresultaten har gått isär i åratal. Och nu har forskare vid Sahlgrenska akademin gjort ytterligare ett försök att räta ut frågetecknet.

Så sent som förra året rapporterade schweiziska forskare att fullmånen ställer till med en hel del gällande våra sovvanor. Insomningstiden förlängs med 5 minuter samtidigt som den totala sömntiden förkortas med 20 minuter. Och dessutom verkar vi drömma mer när det är fullmåne.

Svårare att somna

Schweizarnas resultat får nu stöd av en svensk studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Våra försökspersoner sov ungefär 20 minuter kortare och hade svårare att somna vid fullmåne. Men påverkan på REM-sömnen verkar vara som störst vid nymåne, säger Michael Smith, forskare vid Sahlgrenska akademin.

– Det tyder på att det kan finnas något slags inbyggd biologisk klocka som påverkas av månen, liknande den som styr vår dygnsrytm.

Hjärnan tycks alltså vara känsligare för yttre störningar vid fullmåne. Men långt ifrån alla forskare håller med om det.

Psykologiska faktorer som styr

Vid Max Plancks psykiatriska institut i München, har man i en omfattande studie, baserad på 1 000 försökspersoner, nått ett helt motsatt resultat – att fullmånen inte har någon som helst påverkan på sömnen.

Och professor Asta Pellinen Wannberg, vid institutet för rymdfysik i Kiruna, har också svårt att se någon koppling.

– Det enda som jag kan tänka mig är att sömnen störs av ljuset vid fullmåne. Annars tror jag mer att det beror på psykologiska faktorer, förväntar man sig dålig sömn vid fullmåne blir den alldeles säkert så dålig.

Skillnad på gravitation och ljusreflektion

Teorierna om att fullmånen skulle påverka oss för att vi människor består av så stor del vatten, har Asta Pellinen Wannberg också väldigt svårt att tro.

– Månen finns ju alltid där med sin massa och gravitationskraft på jorden, oavsett hur mycket solljus den reflekterar.

Månens gravitationskraft beror på dess avstånd till jorden och kan alltså vara lika stor vid halvmåne som fullmåne. Hur mycket vi ser av månen beror däremot på var den befinner sig i förhållande till solen.

Vid fullmåne ligger månen, jorden och solen längs en rät linje med jorden i mitten. Solen och månen är då så långt ifrån varandra som de kan komma och när solen går ner, går månen upp och stannar uppe hela natten.

– Personligen tycker jag att det är roligt att vara vaken vid fullmåne. En varm och mörk augustikväll är den som bäst, säger Asta Pellinen Wannberg.

Studien ”Human sleep and cortical reactivity are influenced by lunar phase” publiceras i tidskriften Current Biology.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.