Foto: TT

Katter är stressade – för att vi behandlar dem som hundar

Publicerad

Katter mår inte bra av att leva på 2000-talet. De är stressade för att vi förväntar oss att de ska bete sig på samma sätt som hundar, hävdar forskaren John Bradshaw, expert på djurbeteende.

I dag vill vi att våra katter ska vara husliga och mysiga, gilla att bli klappade och trivas i vår lägenhet. Men den ledande experten på djurbeteende och chef för Anthrozoology Institute på Bristol university varnar för att vi inte förstår våra husdjur.

– Olikt hundar är katten fortfarande bara halvvägs, mitt emellan tam och vild, och gillar inte 2000-talets sätt att leva. Folk tror att en katt är som en lite mindre krävande hund, men det stämmer inte, säger forskaren John Bradshaw till brittiska The Telegraph.

Han förklarar vidare hur kattens utveckling mot husdjur har gått långsammare.

– Hundar var sociala redan innan de blev husdjur, vi gjorde dem tama så de skulle förstå vad vi ville ha ut av dem. Med katter var förr det enda man ville ha av dem att de skulle hålla råttorna borta, så de fortsatte med det. Det är bara de senaste decennierna vi har velat ha något annat från dem.

Gillar sällan andra katter

Den största orsaken till stress hos katter är närheten till andra katter, menar John Bradshaw.

Många skaffar mer än en katt och tror att de kommer överens, något som dock inte alltid stämmer. Bradshaw och hans team har installerat kameror hemma hos kattägare för att observera deras nattliga aktivitet vilket har visat flera bråk mellan katterna i samma hem.

– Att slåss om vem som får sova på det varmaste stället i sängen är en vanlig sak. Men katter behöver inte fräsa åt varandra för att må dåligt i varandras närhet, säger Bradshaw.

Förvänta dig inte samma kärlek

Du kan inte som kattägare förvänta dig samma kärlek och tillgivenhet från en katt som från en hund, tillägger han och menar att vi ofta gör misstaget att tro att katten ska ge oss kärlek precis när vi vill.

– Forskning visar att om du väntar på att katten ska komma till dig och säga hej kommer den stanna längre än om du går fram till katten först.

Men ge inte upp hoppet – din katt älskar dig nog ändå, menar Bradshaw.

– De har mer saker i huvudet; de tänker på grannens katt och på vilka fåglar som är utanför fönstret. Folk blir besvikna om inte katten vill gosa, men sanningen är att katter i allmänhet älskar sina ägare men har egna liv, konstaterar John Bradshaw.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.