I filmen ”Människans många liv” får du möta äldre människor och deras tankar kring livet som äldre. Forskning visar att din livskvalitet förbättras när du håller igång.

Underhåll av kropp och knopp gör dig glad och frisk

Publicerad

Människor blir allt äldre och kunskapen om äldres hälsa och liv har blivit bättre.

Ny forskning visar att både fysisk och mental aktivitet är viktigt för vårt välmående när vi åldras.

Åldrandet styrs inte bara av gener – hur vi väljer att leva kan sänka vår så kallade biologiska ålder menar forskare. Vi blir lite långsammare men genom att underhålla kropp och hjärna blir vi både friskare och gladare.

Hjärnan utvecklas hela livet

Många äldre upplever att minnet försämras med åren och glömska beror på att delar i hjärnan slutar att kommunicera med varandra. Men hjärnan bildar nya celler under hela livet, tvärtemot vad man tidigare trott. Hjärnan skapar också nya kopplingar som kompenserar för de gamla och försvagade visar ny forskning. Däremot går processerna långsammare – eftersom vi har så mycket kunskap lagrad tar det helt enkelt längre tid att söka i hjärnan.

– När vi blir äldre skapas inte lika många nervkontakter som tidigare i livet. Däremot bevaras och stärks den otroligt stora mängd nervkontakter som skapats under våra liv. Mycket blir välkänt och vår erfarenhet är större vilket gör att vi kan hantera saker på ett bättre sätt, säger Håkan Widner, professor i neurologi på Lunds universitet.

George Kerr 78 år, som lärt ut judo i 50 år tycker att han har mycket mer kunskap idag än vad han hade förr. Han upplever att han blivit bättre på att förstå hur saker och ting fungerar:

– Erfarenheten man plockar upp under åren är inget du föds med. Jag ger inte mina elever en massa pekpinnar. Låt de unga utvecklas och låt de uttrycka sig. Du kan bara förstå dina misstag om du gör dem, säger George Kerr.

Finns ingen gräns för lärande

Hela hjärnan är aktiv under hela livet och det går att skaffa sig ny kunskap livet ut. Håkan Widner menar att när hjärnan får arbeta och fokusera på något så stärks kommunikationen inom, och mellan höger och vänster hjärnhalva.

– Hjärnan är fantastisk och mycket läraktig, och den förmågan har man kvar i princip hela livet, även om hjärnan inte längre har samma hastighet i processerna när man blir äldre. Genom att lära sig nytt underhåller man sin hjärna och mentala förmåga, säger Håkan Widen.

Jazzsaxofonisten Gay Mc Intyre 82 år tycker att hans improviserande bara blivit bättre som äldre:

-Människor säger att jag aldrig spelat bättre. Du kan inte backa din utveckling, om du fortsätter att öva är det helt enkelt omöjlighet att inte utvecklas.

En kropp i rörelse vårdar hjärnan

Det är inte bara hjärnan som förändras när vi blir äldre. Kroppen blir stelare, men studier visar att träning stärker benvävnad och ökar rörligheten i lederna hur gammal man än är. Och allt fler äldre tränar idag.

Det är inte bara kroppen som mår bra av fysisk aktivitet. Mycket forskning pekar på att när vi rör på oss vårdar vi samtidigt vår hjärna, och Håkan Widner betonar att det är viktigt att underhålla hela systemet.

– Om du underhåller hjärnan genom att vara aktiv fysiskt leder det till att hjärnans bindningar blir starkare. Nya rörelser leder till nya nervsynapser, som permanentas om du fortsätter träna. Det motoriska minnet hos äldre är lite långsammare, men med träning blir man bättre och bättre, säger Håkan Widner.

Se mer om människans åldrande i Vetenskapens värld ikväll 20:00 SVT2 och på svtplay.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.