Alingsås vann SM-guld efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Alingsås vände ett underläge i slutet till seger med 24-22 i SM-finalen mot Lugi. Västgötarna tog därmed sitt andra SM-guld.

Lugi hade ett bra grepp i den oerhört svängiga matchen när man ledde med 22-19, samtidigt som Alingsås hade två utvisningar men de blå vände.

– Det såg jäkligt mörkt ut. Jag tror de leder med tre bollar. Då trodde jag tåget hade gått men vi ger oss aldrig. Det är häftigt det här, sa Alingsås målvakt Mikael Aggefors till SVT Sport.

Elitserien i handboll 2013-2014

– Det här laget... En sådan moral. Jag tycker att Lugi är det bättre laget men vi står ändå här som vinnare. Det är det sjukaste jag varit med om, sa tränare Mikael Franzén efteråt.

– Oerhört tungt. Vi skulle bara stänga butiken, sa Lugis Albin Tingsvall. .

Wickman-Modigh duktig

Lugi hade greppet om matchen vid flera tillfällen. I inledningen var man loss ordentligt men Alingsås var ikapp vid 8-8. 

Lugi anfördes inledningsvis av Jakob Wickman-Modigh. Den 205 centimeter och 115 kilo tunge linjespelaren, som inte gjorde ett mål i semifinalserien mot Kristianstad, dunkade in fyra bollar under finalens första kvart.

Stark Lugiavslutning

Omställningsstarka Alingsås fick aldrig igång sitt kontringsspel, men slet sig kvar i matchen.

Efter tjugo minuter var västgötarna för första gången i ledningen. En stark Lugiavslutning gav dock underläge med 11-12 i paus.

Olyckliga utvisningar

Sedan växlade ledningen fram och tillbaka hela vägen innan Lugi på nytt gjorde, det som såg ut som ett guldryck. Två olyckliga utvisningar inom kort tid för Alingsås och Lugi hade 22-19.

En utvisning för Lugi och en oerhörd kämpainsats av Alingsås vände på nytt på steken. När Wickman-Modigh satt på utvisningsbänken kunde mittsexan Max Darj kvittera till 22-22 och spelmotorn Jesper Konradsson satte 23-22.

Otäck skada

Espen Christensen i Lugimålet hade matchen igenom överglänst kollegan Mikael Aggefors, men med 48 sekunder kvar av gjorde Alingsåsmålvakten en matchavgörande räddning. Och 13 sekunder före full tid fastställde Konradsson finalsegern till 24-22.

En sak som påverkade mycket var Joacim Ernstssons otäcka skada. Han fick en smäll av Alingsås Fredrik Teern med en kvart kvar att spela och tvingades avbryta matchen

”Vinner välförtjänt”

Efter matchen ansåg Lugis tränare Tomas Axnér att händelsen påverkade mycket.

– Jag vill inte ta någonting från Alingsås, de vinner välförtjänt, men det går inte att ha det så. Vi vet inte om han lever eller om han är död, det tar så lång tid innan han får lämna arenan, spelarna blir ju osäkra av det givetvis, säger han.

Fakta: Alingsås guldtrupp

Grundad: 1973.

Antal SM-guld: 2 (2014, 2009).

Målvakter:

Mikael Aggefors

Alexander Johnson

Utespelare:

Max Darj

Jesper Konradsson

Daniel Tellander

Alexander Borgstedt

Markus Stegefelt

Marcus Enström

Johan Nilsson

Pål Wetterbrandt

Fredrik Teern

Pontus Johansson

Glenn Andersson

Erik Östling

Felix Claar

Anton Svensson

Erik Nilsson

Johan Fagerlund

Tränare:

Mikael Franzén

Dennis Sandberg. (TT)

De senaste herrmästarna

2014: Alingsås.

2013: Drott.

2012: Sävehof.

2011: Sävehof.

2010: Sävehof.

2009: Alingsås.

2008: Hammarby.

2007: Hammarby.

2006: Hammarby.

2005: Sävehof. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien i handboll 2013-2014

Mer i ämnet