Bergmans fantastiska sträcka gav VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska herrstafettlaget i orientering stod för en fantastisk prestation och lyckades ta hem VM-guldet. Gustav Bergman stod för en storartad sistasträcka och kunde defilera med lagkamraterna i mål.

Sveriges herrstafettlag i orientering gjorde en makalös insats i regnet i italienska Trentino när man tog hem VM-guldet.

Gustav Bergman gick ut sist av de tre svenskarna och växlades in av Fredrik Johansson. Bergman inledde sin sträcka som trea. Tillsammans med franske storstjärnan Thierry Gueorgiou satte han igång jakten på ledande schweizaren Matthias Kyburz.

Orienterings-VM 2014

Bergman den store hjälten

Fransmannen och svensken var 50 sekunder efter, men tog snabbt in på Kyburz, och sedan drog Bergman ifrån Gueorgiou.

– Han springer skjortan av dem! Det är ett av de mest monstruösa lopp som jag har sett. Jag kan inte påminna mig om ett sådant lopp, säger SVT:s expert Anders Gärderud i sändningen.

Bergman var i ledning med flera kontroller kvar, och det var många nervösa minuter för alla svenskar som hoppades att han skulle hålla undan.

Men Bergman fortsatte att ösa på och kunde jublandes springa in i mål med en svensk flagga i handen och en vikingahjälm på hjässan. Tillsammans med sina lagkamrater skuttade han över mållinjen.

”Är bragdguldsmässigt”

Jonas Leandersson, Fredrik Johansson och Gustav Bergman är de tre svenska guldhjältarna. I mål var Sverige till slut 1.09 före Schweiz och 1.14 före Frankrike.

– Det är bragdguldsmässigt. Utan tvekan är det så. Det är något alldeles fantastiskt Gustav Bergman och det svenska laget har gjort, anser Gärderud.

Guldlaget

Gustav Bergman

Född: 4 december 1990.

Klubb: OK Ravinen.

Bor: Stockholm.

VM-meriter: Guld stafett 2014, silver stafett och brons medeldistans 2013.

Fredrik Johansson

Född: 29 juli 1986.

Klubb: IFK Lidingö SOK.

Bor: Göteborg.

VM-meriter: Guld stafett 2014, 6:a långdistans 2013.

Jonas Leandersson

Född: 22 januari 1990.

Klubb: Södertälje-Nykvarn.

Bor: Tullinge.

VM-meriter: Guld stafett 2014, brons i sprint 2013 och stafett 2012.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2014

Mer i ämnet