Black Army: ”Inte en fungerande förening”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia B Karlsson, som arbetat med jämställdhetsfrågor i AIK Fotboll, lämnade i går klubben efter bland annat mordhot.

Det fick supporterföreningen Black Army att ilskna till.

”Det är inte en fungerande förening där folk hotas från sina poster”, säger ordföranden Victor Capel till SVT Sport.

Det var i går som Sofia B Karlsson, som jobbat med jämställdhetsprojektet Fotboll för alla, meddelade att hon lämnar AIK på grund av hot. AIK:s vd Thomas Edselius fördömde saken – och det gör också Black Army, en av AIK:s supporterföreningar:

– Man hotar inte folk från sina poster, så enkelt är det. Det är inte en fungerande förening där folk hotas från sina poster. Då sätter man ju sig över det som är klubbens fundament, säger ordföranden Victor Capel och fortsätter:

– Det man märker med många som har invändningar mot det här... Om man dödar deras argument så kommer man ju ner till det här ”jävla vänsteridiot” någon gång. Till slut avslöjar folk vad de egentligen tycker. När man hackar ner deras argument tycker vissa att det är okej, de har bara missförstått någonting, medan andra visar vad de egentligen tycker. De kanske har andra förevändningar först, för att de vet att det inte låter så bra att säga att någon är idiot direkt.

”Bedrövligt”

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattson Weijber uttalar sig till SVT i frågan:

– Det är bedrövligt. Det är tråkigt att hon inte känner att hon kan fortsätta.

SVT Sport besökte AIK:s träning i förmiddags, men varken spelare eller ledare vill utala sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.