Jim (till vänster) och John Harbaugh står inför sitt livs häftigaste match. Foto: Scanpix

Brödernas kamp i natt – Super Bowl ska avgöras

Uppdaterad
Publicerad

John och Jim Harbaugh blir de första tränarbröderna att ställas mot varandra i Super Bowl. En av dem kommer att få jubla i natt.

John Harbaugh, 15 månader äldre än brodern Jim, har fört sitt Baltimore Ravens till final i den amerikanska fotbollsligan NFL efter en övertygande seger mot New England Patriots med 28-13 i semifinalen.

Jims San Francisco 49ers slog ut Atlanta Falcons efter jämna 28-24. Han tillträdde som huvudtränare 2011, då San Francisco inte hade nått slutspel på nästan ett decennium.

Hans första år tog sig laget till semifinal och nu väntar final mot brodern John, som dock inte vill att finalen ska handla om dem båda.

– Vi ser grejen, den är väldigt cool, och det är väldigt spännande och allt det där. Men det handlar om lagen, om spelarna. Ju mer fokus på dem, desto bättre för alla, säger storebrodern John Harbaugh enligt The Guardian.

Quarterback-chansningen gick hem

Johns Baltimore Ravens har haft sin quarterback Joe Flacco i lysande form i slutspelet, där han överglänst tunga motståndarnamn som Denver Broncos Peyton Manning och New England Patriots Tom Brady.

Jim har under säsongen stått för ett tufft beslut gällande sin quarterback. Förstavalet Alex Smith drabbades av hjärnskakning i november och Colin Kaepernick fick då hoppa in i hans ställe.

När Smith, som imponerade stort innan skadan, var tillbaka två veckor senare, valde Jim att fortsätta med Kaepernick. Något som slagit väl ut.

John vann det senaste och enda mötet

Bröderna har ställts mot varandra en gång tidigare. Det var i november 2011, och Baltimore Ravens vann med 16-6 på hemmaplan.

Ett jobbigt slag för Jim som alltid varit den mer tävlingsinriktade brodern med kortast stubin.

Pappa Jack var på plats för den matchen och minns Johns leende i Baltimors omklädningsrum efteråt. Men han minns också när han gick in i förlorande San Franciscos dito.

– Vi gick igenom hallen, förbi flera dörrar och kunde tillslut se Jim helt själv i rummet, med bara ett bord och en stol. Han var fortfarande i sin tränarklädsel, sittande med händerna över huvudet. Du såg honom i ögonen och insåg att du behövdes som en förälder, säger pappa Jack Harbaugh.

Jack kommer att vara på plats till nattens final i New Orleans tillsammans med bland andra mamma Jackie.

Satte upp tejp på pojkrummets golv

Det kommer att vara en hård kamp mellan lagen Baltimore Ravens och San Francisco 49ers. Men det går inte att undgå tränarkampen. Mellan två bröder som en gång i tiden satte upp tejp i mitten av pojkrummet för att visa vem som fick vara var.

Relationen är nu mycket bra mellan dem båda och John och Jim står varandra nära. Men i nattens Super Bowl behövs ingen tejp för att skilja dem åt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.