Damkronorna inte bokade för medaljmatch

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna fick knappt åka till OS. Vid seger mot Schweiz på torsdagskvällen kan laget för första gången på sju år få stå med bronsmedaljer runt halsarna.

Men inte så länge.

Flyget hem går nästan direkt efter medaljceremonin.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) tvekade länge om Damkronorna över huvud taget skulle få boka biljetterna till Sotji. När flygen väl bokades verkar ingen riktigt ha planerat för att Damkronorna skulle kunna spela om medaljer.

Medaljceremonin efter torsdagens bronsmatch mot Schweiz ska vara klar klockan 23.55, rysk tid. Klockan två på natten ska det svenska laget vara på väg till flygplatsen.

OS i Sotji ishockey damer

– Vi har inte behövt boka om, utan vi hinner med det precis efter medaljutdelningen. Vi har samling klockan två, flyget lyfter klockan 05.20, säger assisterande coachen Leif Boork med ett leende.

En förklaring till den tidsmässigt tuffa bokningen är kanske att Damkronorna inte tagit någon medalj i ett mästerskap sedan VM-bronset 2007. Den nattliga resan är ändå ingenting emot vad Damkronorna varit med om de senaste månaderna. SOK lämnade klartecken för OS-spel först i december och Riksseriens poängbästa svenska, Modos Tina Enström, deklarerade i tidigt skede att hon bojkottade landslagsspel.

– Nu har vi haft samma grupp i alla samlingar och det har svetsat ihop laget. Det finns en drivkraft, moral och karaktär i laget, säger Leif Boork.

– Vi är inte så ”fancy”. Vi är inget supertekniskt lag, men alla har sina roller och alla vet vad de ska göra.

Löwenhielm yngst

I stället för stjärnor som Enström har ungdomar fått chansen. Yngst i laget är Michelle Löwenhielm, född i mars 1995.

– Vi har bra karaktärer i laget och en jättebra sammanhållning. Vi kämpar tillsammans. Då går det, säger Löwenhielm.

De senaste veckorna har varit några av de bästa i hennes liv:

– Det är riktigt häftigt. Det är som en dröm att vara här.

Wallner i målet

AIK-forwarden spelar i tredjekedjan, men har även fått spela en del i numerära överlägen. Det har gett två passningspoäng hittills.

– Kul att få förtroende, att få chansen i alla möjliga spelformer.

Valentina Lizana Wallner förväntas återigen vakta målet mot Schweiz i stället för Kim Martin Hasson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey damer

Mer i ämnet