Marie-Philip Poulin matchvinnare för Kanada i OS-finalen mot USA. Kanada står för galen vändning och fixar nytt OS-guld.

Galen vändning när Kanada tog guld

USA hade så gott som guldmedaljerna runt halsen när Kanada med knappa minuten kvar kvitterade USA:s ledning. Marie-Philip Poulin satte då 2-2 och hon avgjorde sedan i förlängningen.

– USA får skylla sig själv, man får inte backa hem i hockey, säger SVT:s expert Mikael Renberg.

Kanada forcerade enormt i slutskedet av OS-finalen, och underläge 2-0. Med tre och en halv minut kvar av matchen fick Kanada kontakt, när Brian Jenner reducerade den amerikanska ledning till 2-1. USA var sen ytterst nära att säkra guldet efter puck i stolpen, i tom kanadensisk bur. Men istället för 3-1 USA, kvitterade Kanada i spelmomentet efter. Poulin utjämnade då med knappa minuten kvar av matchen, efter en retur av Hayley Wickenheiser, och tog matchen till förlängning.

OS i Sotji ishockey damer

Avgörandet 8.10 in i sudden death kom i numerärt överläge för Kanada. Domaren tog två klara och en mer tveksam utvisning i förlängningen, inom en minut. USA började med numerärt överläge, men överläget svängde efter att USA fått två spelare utvisade, bland annat efter att Hayley Wickeheiser fri med den amerikanska målvakten dragits ner.

– Domaren avgör i sudden, utvisningen på amerikanskan är direkt felaktig, visserligen straff när Wickenheiser kommer fri. USA hade gjort mål om de fått spela kvar fyra mot tre i det läge de hade, säger Renberg.

Marie-Philip Poulin blev stor matchvinnare efter att kvitterat USA:s ledning med 55 sekunder kvar av matchen – och avgjort 8.10 in i förlängningen.

OS-guldet var Kandas fjärde raka. USA vann premiäråret för damhockey i OS, 1998.