Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Målet: Guld i OS 2018

Uppdaterad
Publicerad

Efter bronset i Salt Lake City 2002, silvret i Turin 2006 och fjärdeplatserna i Vancouver och Sotji siktar hockeyförbundet på framtida medaljer.

– Målsättningen är att vara topp fyra. Vi ska vara med och slåss, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Det blev förlost i bronsmatchen mot Schweiz, men Damkronorna har trots det gjort en bra turnering.

– Jag tycker att de har gjort väldigt bra ifrån sig. Tycker också att spelet har utvecklats allt eftersom turnering har pågått. Mot USA är det som det är. De är i en klass för sig, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

OS i Sotji ishockey damer

Trots framgångarna är intresset för damhockeyn i övrigt rätt svalt men Englund menar att det är på väg att öka.

– Vi vann silver i Turin och såg inga märkbara efter effekter av det. Men det är väl så att intresset för damhockeyn börjar växa lite grann så vi hoppas kunna se effekter av det inte minst inför vårt eget dam-VM nästa år i Sverige, säger Englund.

Påverkar Damkronornas framgång i OS er satsning på damhockeyn?

– Vi har en plan för damhockeyn som har lagt för några år sen och i den ingick att anställa Erika Holst som konsulent för Damkronorna. Sen tittar vi tillsammans med SOK hur planläggningen ska vara fram till 2018.

– Men det handlar inte bara om damkronorna. Det handlar om hela den totala damverksamheten. Jag menar alltifrån hur utbildningarna är i föreningen, rekryteringar, hur kvaliteten på matcherna i vårt seriespel är. Det är ju vardagen som den största delen av utvecklingen ska ske. Höjer vi inte oss där ett snäpp kommer vi inte att se något resultat i slutändan. Det hänger ihop.

Hur ser satsningen ut?

– Dels har vi ju Tre Kronors hockeyskola för tjejer som vi gjorde om för några år sen för att göra den med rimlig för att locka mer småtjejer till hockeyn. Sen har vi infört Stålbucklan som är för våra tjejer mellan 15-16 år. Två distriktslag, motsvarande TV-Pucken. Sen har vi ytterligare talang- och breddläger som har lagts in för att utveckla tjejerna.

Vad är målsättningen?

– Målsättningen är att vara topp fyra. Vi ska vara med och slåss. Vi vet att avståndet till USA och Kanada är gigantiskt. Men vi ska jobba för att minska gapet. Vi ska jobba för att etablera oss som ett lag som är ett av de fyra bästa.

OS-guld i Pyeongchang 2018?

– Hehe det kan väl få vara vår målsättning. Det kan vi gärna ha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey damer

Mer i ämnet