Foto: Scanpix

Halmstad från jumboplats till topp 10

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports nedräkning i Sveriges bästa idrottsstad 2013 har nu kommit fram till topp 10. Som i år består av 11 kommuner. Detta sedan Halmstad och Partille fick lika många poäng av 50-mannajuryn. I dag presenterar vi de städer som kommit på plats 8 till 10.

Halmstad är årets riktiga raket på listan efter ett år med guldjubel både i handboll och volleyboll och allsvenskt avancemang i fotboll. Förra året fick inte ett enda poäng från juryn och blev delat sist i omröstningen.

Även Växjö är nya på topp 10, till hösten kommer det spelas fotboll, hockey och innebandy på högsta nivå på det nybyggda arenaområdet.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

8. Växjö 142 p (plats 12 i fjol)

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 1: –

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 2-3: 6

Antal jurymedlemmar som placerat staden på topp 10: 26

Poäng från SVT-juryn: 49 p

Poäng från tittarjuryn: 93 p

Nästan tredubblad poängskörd från juryn jämfört med ifjol och hopp in på topp 10 – Växjö kokar som idrottstad just nu. På det nybyggda mäktiga arenaområdet spelar Öster åter allsvensk fotboll, innebandyherrarna gick också upp i högsta serien under året. Lakers har även lyckats med det svåra att etablera sig i hockeyns finrum. Jonas Källman var en nyckel till Sveriges OS-silver. Carolina Klüft har slutat men Angelica Bengtsson tog ännu ett JVM-guld och närmar sig världseliten.

Röstningsanalys: Hade tittarjuryn haft all makt hade Växjö kommit ännu högre, bara tre städer hade mer poäng hos dem. Växjö enda topp 10-lag utan någon fullpoängare.

9. Helsingborg 134 p (7)

1: 1

2-3: 4

Topp 10: 26

SVT: 62 p

Tittare: 72 p

HIF är laget de flesta förknippar med idrottsstaden Helsingborg och i år dominerar man allsvenskan och i höstas spelade man Europaspel men stan har stor bredd. Granqvist, M Olsson, Kacaniklic och Seger är landslagsstjärnor från sundets pärla. Tennisdamerna tog SM-guld liksom bowlingens Spader Dam. Helsingborg Sim var årets bästa förening 2012. Vasatorp Golf kom tvåa i lag-SM och Torbjörn Blomdahl är åter världsetta i biljardens trevallars carambole.

Röstningsanalys: Helsingborg lyfte rejält på listan ifjol med HIF:s SM-guld och lyckades behålla en fin placering även i år trots att HIF ej tog medalj.

Jurymotivering 1:

Bredden av idrotter, framgångarna på både dam- och herrsidan, framgångar både sett till lag och individuella idrottare gör att Helsingborg är staden som bäst värnar och främjar sina idrottare. Plus för framgångar både inom stora och mindre idrotter. /Annamaria Jansson, Vänersborg, kommentator & programledare SVT Sport

10. Halmstad 125 p (ny)

1: 2

2-3: 5

Topp 10: 25

SVT: 56 p

Tittare: 69 p

Niklas Jihdes etta Halmstad är årets raket på listan, ifjol kammade man noll och blev sist i omröstningen, i år går man in topp 10. Drotts SM-guld efter makalöst drama var största stunden, och några veckor tidigare hade Hylte/Halmstad vunnit guld i volleyboll. HBK gjorde Örjans Vall till en allsvensk arena igen och HBTK-killarna Kristian och Mattias Karlsson tog EM-silver i dubbel i bordtennis. Madeleine Wall tog EM-guld i thaiboxning.

Röstningsanalys:

Vilken uppryckning, ifjol inte med på en enda topp 10-lista, i år med på hälften av jurymedlemmarnas och dessutom sju ”pallplatser”.

Jurymotiveringar 1:

Staden blomstrar igen tack vare de klassiska sporterna handboll och fotboll. Alltid profilstarka idrottsmän som levererar från denna stad. /Niklas Jihde, Moheda, innebandylegendar och programledare

Halmstad – Sommarparadiset som idrottsligt blomstrar året om. /Kristina Koinberg, Katrineholm, tittarjuryn.

10. Partille 125 p (9)

1: 4

2-3: 1

Topp 10: 22

SVT: 48 p

Tittare: 77 p

Lilla grannen nordost om Göteborg övertygar och stoltheten heter Sävehof. Damerna tog ännu ett SM-guld och herrarna slog självaste Atletico Madrid i Champions League. Sävehof är enda klubb i värdlen att ha både dam- och herrlag i CL:s gruppspel samma år. Partille är även bowlingmeckat nummer ett med svenska herrmästarna Pergamon och silverdamerna X-Calibur. Brottaren och OS-bronsmedaljören Johan Eurén och årets mittfältare Kim Källström och handbollarna Gulldén, Ahlm, Larholm, Fahlgren och Roberts är några profiler.

Röstningsanalys: Storstädernas grannar är svårbedömda, medan 4 jurymedlemmar hade Partille som sin nummer 1 var det 28 andra som inte ens hade kommunen topp 10.

Bland Jurymotiveringar 1:

Imponerande att en sån liten kommun som Partille kan visa resultat av denna kapacitet! /Roger Blomquist, Enköping, kommentator SVT Sport

Kryddat med fotbolls- och brottningsstjärnor är det svårt att snacka bort två Champions League-lag i en så stor sport som handboll. Inte ens matematiska krumbukter för att dämpa effekten av Partilles stora omlandsbefolkning hejdar framfarten! /Erik Bredmar, Helsingborg, tittarjuryn

Sveriges bästa idrottsstad

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8. Växjö

9. Helsingborg

10. Halmstad, Partille

12. Skellefteå

13. Uppsala

14. Eslöv

15. Norrköping

16. Jönköping

17. Östersund, Kristianstad

19. Leksand

20. Falun

21. Sundsvall

22. Lund

23. Borås, Gävle, Ängelholm

26. Örebro

27. Luleå

28. Piteå, Eskilstuna

30. Linköping, Västerås

32. Skövde

33. Varberg

34. Nacka, Falkenberg

36. Kalmar, Sigtuna

38. Täby, Botkyrka, Huddinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Mer i ämnet