Foto: TT Nyhetsbyrån (montage SVT Sport)

Så har skidstjärnans 2014 varit

Uppdaterad
Publicerad

I Vinterstudion på lördag möter Yvette Hermundstad exklusivt Petter Northug inför helgens VC-tävlingar i Ruka. Northug talar ut om den tunga tiden efter rattfyllan och om framtiden, med VM i Falun som det självklara målet. Här en sammanställning av skidstjärnans turbulenta 2014.

4 maj: Natten till söndagen den 4:e maj kraschar den norske skidstjärnan Petter Northug sin bil i utkanten av Trondheim. Bilen fick omfattande skador vid smällen. Northug erkänner att han var onykter vid tillfället och sa då:  ”Jag vet att det kanske blir mitt livs tuffaste lopp men jag är villig att satsa för att lyckas”.

4 maj: SVT-experten Anders Blomquist ger sin syn på incidenten: Tror inte det påverkar karriären.

Northugs fylleskandal

Talar ut

5 maj: Ett dygn efter skandalen träffar Petter Northug Verdens Gang och TV2 i ett hus nära gränsen till Sverige. Gardinerna är fördragna.

– Det senaste dygnet har varit tufft, sa Northug lågmält med gråten i halsen till norska TV2.

– Jag är ledsen och besviken över att jag har gjort, och att jag har svikit dem som står mig närmast. Det är inte de här värderingarna jag står för. Jag har satt andra i fara, det är det jag grämer mig mest över, det kunde ha gått absolut mycket värre.

6 maj: Norges odiskutable skidkung 2009-1013 erbjuds krishjälp.

Sparkar tränarteamet

16 maj: En dryg vecka efter kraschen sparkar Petter Northug sitt tränarteam. Petter Northugs storsponsor Coop kräver att samarbetet med stjärnans team ”Nya höjder” avslutas.

31 juli: Tre månader efter olyckan tävlar den norske skidstjärnan för första gången efter skandalen. På Blinkfestivalen i Norge, med alla de stora stjärnorna på plats, tävlar norrmannen i rullskidor. En tystlåten Northug sa då till NRK: – Jag känner mig starkare nu än vad jag gjorde vid samma tid förra året.

10 september: En bok släpps om Petter Northug i Norge – som handlar om skidstjärnans liv, och också om den omtalade fyllekörningen i våras. Där avslöjas också hur påverkad Northug var under bilfärden: han hade hela 1,65 promille alkohol i blodet. Northug ska ha kört mellan 80 och 90 kilometer på en 40-väg.

Promillehalt och hastighet framkommer

16 september: Det framkommer att Petter Northug kommer att kallas till nya polisförhör med anledning av den grova rattfyllan, samt att han troligen inte får tillbaka körkortet. – Han kommer att få chansen att förklara sig igen, säger åklagaren Björn Christian Soknes.

9 oktober: Domen fastställs. Det blir 50 dagars fängelse, 206 000 kronor i böter och indraget körkort på obestämd tid. – Det är ett passande straff, det är vad ett sånt här brott ska ge, säger juristen Morten Johan Bjönness till NRK.

9 oktober: En sammanbiten och ödmjuk Petter Northug håller en kort presskonferens en timme efter att domen förkunnats.

Tränaren: I sitt livs form

28 oktober: Northugs tränare uppger för norska TV2 att hans adept aldrig har gjort bättre konditionstester än de han gjorde före dåvarande höghöjdsläger. Northug uppges vara i sitt livs form.

2 november: Det står klart att Northug kommer att delta i världscupen och VM i Falun i februari. Den norske skidstjärnan har kommit överens med norska skidförbundet efter en tvist om sponsoravtal.

Vinner första sprintloppet på 1,5 år

21-23 november: I öppningsloppet i Beitostölen överraskar Northug med en fin tredjeplats. Dagen efter klappar han igenom och slutar på 23:e-plats, 1.01 efter segrande giganten Martin Johnsrud Sundby. I den avslutande klassiska sprinten får han revansch. Petter Northug vinner sitt första sprintlopp på ett och ett halvt år.

27 november: SVT Sports Yvette Hermundstad får som enda journalist ett exklusivt möte med Petter Northug inför helgens VC-tävlingar i Ruka. Northug: ”Visa att jag inte låter mig knäckas”

29 november: I vinterstudion lördag, från världscuppremiären i Ruka i Finland, visas ett exklusivt möte med Petter Northug. Efter fyllekörningen, rättegången och kontraktsbråket talar Petter Northug ut i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northugs fylleskandal

Mer i ämnet