Världens bäste i ny guldjakt

Uppdaterad
Publicerad

Evgeni Plushenko jagar nya guld i EM och OS

Evgeni Plushenko, Ryssland, är på jakt efter nytt OS-guld hemma i Sotchi 2014. Men innan hemma-OS nästa år tänker han krydda med ännu ett EM-guld. I ryska mästerskapen, i just Sotchi, i slutet av december visade han bra form då han tog sitt tionde ryska mästerskapsguld.

Plushenko tog OS-silver i Vancouver 2010 och guld i Turin-OS 2006. För ett år sen vann han sitt sjunde EM-guld i Sheffield. Han har också tre VM-guld.

Javier Fernandez, Spanien är en utmanare som Plushenko måste se upp med. Spanjoren har utvecklats enormt de senaste åren och har potential att ta sig ända fram.

I höstas i världscupen slog han till exempel olympiske mästaren Patrick Chan, Kanada, i Kanada. Spaniens första världscupseger i historien.

Även fransmännen ser starka ut. Florent Amadio och Brian Joubert hör till favoriterna i EM. Tjeckerna ska inte heller räknas bort, där EM-fyran från i fjol Michael Brezina är vassast.

Sverige har en deltagare med på herrsidan, Alexander Majorov. Majorov som är född i St. Petersburg, Ryssland. Han bor sen länge i Luleå och är nu 21 år. Gjorde EM-debut 2009 i Helsingfors där han slutade 23:a. I fjol slutade han på elfte plats i EM i Sheffield. Realistiskt sett har han möjlighet att sluta topptio. En placering som skulle innebära att Sverige till nästa EM får skicka två deltagare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.