Inför avslutningsceremonin i Sotji 2014. En flagga med texten ”Tack, Putin”, syns i OS-byn. Foto: TT Nyhetsbyrån

Wada uppmanar att Ryssland slängs ut från OS

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpptes Wadas rapport kring dopningen i Ryssland. Den bekräftar att Ryssland fuskade med dopningsprov från 2011. Speciellt utpekade mästerskap är OS i London 2012, friidrotts-VM i Moskva 2013, OS i Sotji 2014 och sim-VM i Kazan 2015. Nu rekommenderar Wada att samtliga ryska idrottare stoppas från OS i Rio.

Uppmaningen riktas till IOK och gäller även Paralympics veckorna efter OS.

Wada kräver även att ryska ledare och företrädare förbjuds att närvara vid internationella tävlingar.

OS i Rio de Janeiro 2016

– De som är inblandade ska stängas av, säger president Vladimir Putin.

I nuläget är ryska friidrottare avstängda internationellt.

Nyheten har chockat IOK

– Det är chockerande och exempellösa uppgifter som är en attack mot integriteten inom idrotten och mot OS, säger IOK:s chef Thomas Bach och förklarar att man inte kommer att dra sig för att utdela de hårdaste sanktioner som finns att ta till mot fuskarna, skriver flera nyhetsbyråer.

IOK har kallat till ett krismöte under tisdagen för att ta ställning till rapporten.

Bland annat ska det ha utgått en standardorder att alla positiva ryska dopningsprov skulle förklaras negativa vid de egna spelen i Sotji 2014. Det förklarade den kanadensiske advokaten Richard McLaren när han lade fram sina resultat i en rapport i dag.

”Alla urinprover manipulerade”

– Vi har kontrollerat urinprover från ryska deltagare i OS i Sotji och alla visade sig vara manipulerade, säger McLaren.

Ordern ska ha kommit från ministernivå och även den ryska säkerhetstjänsten var inblandad i mörkläggningen. Dopningen ska även ha förekommit före och efter spelen i Ryssland. Staten ska ha varit med och mixtrat med 580 positiva test i 30 olika sporter. 

Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko, som enligt Wadas rapport har beordrat laboratorier i både Moskva och Sotji hjälpa till med dopningen, har tidigare med kraft tillbakavisat alla misstankar.

15 medaljörer dopade

Att misstankarna hade bäring bekräftades tidigare i år av Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva.

Rodtjenkov hävdar att han försåg dussintals idrottare, däribland 15 medaljörer, med otillåtna substanser inför vinter-OS i Sotji. Och att han har hjälpt till att sopa undan spåren. Rodtjenkov säger också att det förekom rysk massdopning inför OS i London 2012, i friidrotts-VM i Moskva året därpå och inför fjolårets sim-VM i Kazan. 

Två veckor kvar till OS

Frågan är vad Wadas rapport, publicerad bara drygt två veckor före invigningen av sommar-OS i Rio de Janeiro, kommer att få för konsekvenser för den ryska OS-truppen.

– Min uppgift har varit att ta fram fakta till rapporten. Jag ger inga rekommendationer utan andra får agera på de uppgifter jag fått fram, säger McLaren.

Ordföranden i den ryska OS-kommittén, Alexander Zhukov, var nöjd med att McLaren inte gav några rekommendationer till IOK, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

På torsdag kommer skiljedomstolen Cas med sitt utslag kring ryska friidrottare som har överklagat avstängningen som fortfarande är i kraft.

Fakta: Ryska dopningsskandalen

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet