Christian Lindell var chanslös i avgörande match Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige förlorade mot Österrike i Davis Cup

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade 2-1 och skrälläge mot storfavoriten Österrike. Men både Elias Ymer och Christian Lindell förlorade sina singlar i tre raka set – och nu väntar Danmark i en första kvalomgång i Davis Cup-tennisens andradivision. – Det kändes bättre i fredags, sade Ymer.

Inför den femte och avgörande singeln i Idrottshuset i Örebro överraskade Österrike med att peta förre världsåttan Jürgen Melzer – som först föll mot Elias Ymer i fredags och därefter förlorade lördagens dubbel – och i stället spela med den yngre brodern Melzer, Gerald.

Svenska DC-kaptenen Fredrik ”Fidde” Rosengren valde dock att låta Christian Lindell få förnyat förtroende. Trots 0-3 mot Österrikes ankare Andreas Haider-Maurer i fredags, och trots att Lindell – som trivs betydligt bättre på grus – har haft problem att anpassa sig till hardcourt.

Davis Cup

På lördagen menade ”Fidde” Rosengren att det gällde att tänka både kort- och långsiktigt, och att 23-årige Lindell skulle ha nytta av erfarenheten att spela en eventuell avgörande femtesingel.

Drygt en och en halv timme senare hade en frustrerad Lindell förlorat i tre raka set – 1-6, 1-6, 3-6.

Och i stället för att möta Nederländerna i den andra omgången väntar Danmark – som föll mot Ryssland – i den första kvalomgången för Sverige som de senaste två åren säkrat sin existens i den näst högsta divisionen i den sista kvalomgången.

Problem med serven

Före söndagens singlar ledde Sverige med 2-1. Det var endast tredje gången i de senaste tio Davis Cup-matcherna Sverige varit i ledningen före den sista dagens avgörande.

Elias Ymer, som skrällvann mot förre världsåttan Jürgen Melzer i fredags, hade chans att ordna ointagliga 3-1.

Men den 55:e-rankade Andreas Haider-Maurer var numret för stort för den 189:e-rankade svensken, och vann med 6-4, 7-6, 6-3. Främst var det österrikarens serve som vållade stora problem för Ymer.

– Jag trodde inte att hans serve var så bra, sade Ymer.

– Så fort bollen var i spel så kände jag att jag kunde spela med honom.

Föll i tiebreak

På sitt tredje försök lyckades Ymer bryta Haider-Maurers serve. Då betydde det 5-5 i andra set. Det blev sedan tiebreak där Ymer ledde med 5-4 och hade 6-6 – men tappade till 6-8.

I inledningen av tredje hade Ymer tre breakbollar, men missade chansen och sedan gick luften ur honom.

– Hade jag fått med mig andra set hade det blivit en helt annan match. Jag spelade bra då, sade Ymer.

– Men det blev 0-2 och det var mot Haider-Maurer... Det gick inte i dag.

– Jag tog en hel vilodag och laddade om, men jag kände att jag inte rörde mig lika bra som i fredags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Davis Cup

Mer i ämnet