Brist på kvinnor i skidledningen: ”Blir mer på killarnas villkor”

Uppdaterad
Publicerad

Vinterstudion, tillsammans med Maria Rydqvist, diskuterade det faktum att det inte finns några kvinnor alls på ledar- och tränarsidan inom svensk skidsport.

Det blev en livlig diskussion i Vinterstudion när Johanna Ojala och Pernilla Wiberg gav sin syn på faktumet att kvinnorna lyser med sin frånvaro på ledarsidan inom skidorna.

– Man vill gärna ha en kvinna att vända sig till, när man är yngre är det bra med en förebild, både kvinnliga och manliga. Som det är nu blir det mer manligt klimat och på killarnas villkor. När det bara är män så kanske man inte ser tjejernas behov fast man försöker, säger Maria Rydqvist.

Johanna Ojala är tränare och därmed nästan helt ensam i den rollen på en hög nivå inom skidsporten.

– Min erfarenhet är att både tjejer och killar tycker att det är bra att det är en bra balans för man finner olika saker hos olika individer. Även om det är teknik, träning eller den mentala biten. Jag tror att man vill ha någon som förstår en, säger Ojala.

På våra forum för sociala medier gick debatten och diskussionen varm i detta ämne.

De flesta håller med om att fler kvinnor borde få chansen eller ta den. Men det finns också röster som säger att könet är ointressant när det gäller framgångar.

Fortsätt gärna diskutera – använd #vinterstudion

”Spelar väl ingen roll”

Spelar väl ingen roll den som är bäst för jobbet ska väl ha det

Örjan Karlsson

Om man utgår från att de som är bäst på jobbet att vara skidtränare har fått dessa jobb, innebär det alltså att kvinnor inte kan vara skidtränare för att de helt enkelt är sämre. Jag tror inte att det är så. Jag tror att de styrelser och chefer som anställer behöver bredda sin syn på vad kompetens är. Tror definitivt att det skulle kunna höja resultaten inom vissa områden av skidvärlden eftersom allt pekar på att en blandning av människor ger bättre resultat generellt.

Josefine Larsson

Viktig och bra diskussion i #vinterstudion. Alla vinner på ett jämställt samhälle, även idrotten!

@david_nordgren

har bönat och bett tjejer/kvinnor att bli ledare eft att de slutat spela. Men ytterst få visar tyvärr ngt intresse

@Mikee_swe

Visst är de klart att de behövs kvinnliga ledare. Men när man kommer upp på elitnivå, så ska man ha de bästa tränarna man kan få. Oavsett kön. Min fråga är. 

Vi har en mängd kvinnliga idrottare i världsklass, vart tar de vägen när de lägger karriären på hyllan?

Patrik Johansson

Det är typ samma sak inom fotbollsvärlden, där jag själv håller på och utbildar mig till fotbollstränare. Två tjejer och ca tjugo killar i klassen. Jag tror att en anledning till att det är så kan vara att unga tjejer helt enkelt sällan ser kvinnliga tränare, de har sällan haft någon kvinnlig tränare själv och då inte tror att de själva kan bli det eller att de är bra nog. Jag tror att sportvärlden förlorar en stor kompetensgrupp i och med att tjejerna inte blir tränare, det är ju ändå så att 50% av befolkningen i princip har valt bort tränare som yrke. Det som behövs är krafttag från förbunden inom alla sporter, fotboll som skidor, där man ändrar sin attityd till damsidan i allmänhet och att man aktivt försöker få gamla damidrottare att bli tränare och även satsar på att nå föreningar med budskapet att kvinnliga tränare behövs.

Ella Johnston

Det är väl bra om det finns kvinnliga, men jag vet inte om det måste vara viktigt. Har Norge bättre könsfördelning bland tränare o ledare?

Har de INTE det så kan man ju lägga ner debatten med Norge som bevis.

Leffe Pettersson

Det behövs kvinnliga ledare även inom skidsporten och det finns många som skulle klara det galant. Frågan är bara hur vi ska få med dem?

Ingela Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.