Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eman Asim är orolig över framtiden för det svenska cricketlandslaget: ”Vi vill ju öka sporten bland kvinnor” Foto: SVT

Landslagsspelaren om kaoset i Svenska cricketförbundet: ”Knäpptyst”

Uppdaterad
Publicerad

Cricket har vuxit som sport i Sverige och för några år sen startade förbundet ett damlandslag.

Men efter den senaste tidens turbulens växer nu oron för vad som ska hända i framtiden.

– Det är knäpptyst från förbundets sida, säger spelaren Eman Asim i SVT:s nya minidokumentär ”Slaget om svensk cricket”.

RF har dragit in det statliga ekonomiska stödet till det Svenska cricketförbundet och hotar med uteslutning.

Något som påverkar även cricketlandslagen. Enligt damspelaren Eman Asim finns i nuläget ingen information om vad som kommer hända.

SVT Sport granskar

– Förra året hade vi inga problem alls, vi spelade många turneringar internationellt. Men i år har vi inte hört någonting från förbundet. Man blir lite orolig, för vi vill ju ha en bra struktur så vi kan öka sporten i Sverige, framför allt bland kvinnor, säger hon.

Lista med krav förbundet måste uppfylla

Som läget är just nu har RF tagit fram en lista med åtgärder som cricketförbundet måste uppfylla för att få tillbaka sitt ekonomiska stöd och få behålla sitt medlemskap.

Det har bland annat handlat om att hålla utbildningar i föreningsdemokrati och att skärpa förbundets stadgar för att ”minska risken för icke-demokratiska inslag vid årsmöten”.

”Det är väldigt frustrerande”

Areeba Khan är ordförande i Alby Zalmi cricketförening söder om Stockholm och en av dem som har byggt upp damcricketen i Sverige.

– Med tanke på allt som sker just nu, det är väldigt frustrerande. Irriterande. Det är sorgligt, för att man har varit med och byggt upp någonting som nu håller på att kollapsa, säger hon.

Enligt cricketförbundets ordförande Tariq Suwak är landslagen en prioriterad fråga – trots det pressade ekonomiska läget.

– Vi kommer inte göra avkall på landslagen, det är viktigt för oss att behålla de spelare som finns där och fortsätta satsa på dem. Det finns en plan framåt för damerna men det är inget vi har gått ut med information om än, säger han.

GRANSKNING: Se ”Slaget om svensk cricket” på SVT Play

Här är turerna i cricketförbundet

2015: Cricketförbundet väljs in i Riksidrottsförbundet. Samma år når den stora flyktingvågen till Europa sin peak. Den svenska cricketen lyckas bra med att locka nyanlända till idrotten.

2019: I april hålls ett ordinarie årsmöte där Tariq Suwak väljs till ordförande. Men i december samma år avsätts styrelsen på ett extra årsmöte – ett mönster som ska återkomma.

2021-2022: Under dessa två år hålls två ordinarie årsmöten och fyra extra årsmöten. I november 2021 byts delar av styrelsen ut – och ett år senare sker samma sak på nytt. Då kommer Tariq Suwak tillbaka som ordförande, tre år efter att han avsattes.

VÅREN 2023: Efter en extern utredning, som på punkt efter punkt slår ner på cricketförbundets metoder, drar RF in det statliga ekonomiska stödet.

I rapporten beskrevs en maktkamp om styrelseposter och att stadgeändringar, misstroendeomröstningar och extra årsmöten använts för att motarbeta personer med avvikande åsikter.

Enligt uppgifter till SVT Sport handlar konflikterna i förbundet om en vilja att styra svensk cricket till sin egen klubbs fördel. Exempelvis ska förbundsstyrelsen ha blandat sig i spelschema, ligastruktur och landslagsuttagningar.

HÖSTEN 2023: Cricketförbundet är i ekonomisk kris och säger upp all personal på kansliet. RF har tagit fram en lista på åtgärder som förbundet måste uppfylla för att få tillbaka sitt ekonomiska stöd och få behålla sitt medlemskap i RF.

Det handlar bland annat om att hålla utbildningar i föreningsdemokrati, skärpa förbundets stadgar för att ”minska risken för icke-demokratiska inslag vid årsmöten” och anlita en auktoriserad revisor.

Strax innan jul beviljar RF ett lån på 750 000 kronor till det Svenska cricketförbundet. Lånet måste vara återbetalat senast augusti 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet