Ecuador's Richard Carapaz firar en seger. Foto: TT Nyhetsbyrån

Historisk seger för Richard Carapaz

Uppdaterad
Publicerad

Richard Carapaz tog sin första titel i Giro d'Italia när han lyckades behålla den rosa ledartröjan under den sista tempoetappen.

26-åringen blev även historisk när han i och med segern blev förste ecuadorian att vinna den klassiska cykeltävlingen.

Inför dagens avslutande tempoetapp av Giro d'Italia hade Richard Carapaz ett försprång på nästan två minuter. Ett riktigt bra läge att ta första titeln i girot. Bara tre gånger tidigare i tävlingens historia har den rosa ledartröjan bytt cyklist under den sista tempoetappen.

Carapaz som inte är någon tempospecialist gav sig iväg på den sista etappen med allt att förlora. 26-åringen lyckades ändå hålla hela vägen och tog det försiktigt i utförsbacken mot mål. En historisk seger där den sammanlagda segermarginalen landade på en minut och fem sekunder.

Giro d'Italia

Dramatisk kamp om pallplatserna

Närmast jagande bakom Carapaz var italienaren Vincenzo Nibali. Nibali som körde sitt sjätte giro fick till en riktigt stark sista etapp och lyckades behålla andraplatsen i sammandraget. Ett riktigt starkt resultat av italienaren som nu slutat topp-3 i alla sina sex giron.

En av favoriterna inför girot, och den sista etappen, Primoz Roglic fick inte upp lika hög fart som väntat. Slovenen tappade mot konkurenterna och det var till slut med bara åtta sekunders marginal som Roglic lyckades passera spanjoren Mikel Landa och ta tredjeplatsen. 

Chad Haga från USA var snabbast av alla på den sista etappen och tårarna rann nedför kinderna på amerikanen när han insåg att han tagit karriärens första riktigt stora skalp.

Femteplats av Ludvigsson

Svenske Tobias Ludvigsson fick till riktigt en bra avslutning på Giro d'Italia. 28-åringen som känt sig lite sliten den sista veckan lyckades ändå knipa en 5:e plats på den sista tempoetappen.

– Jag är nöjd med mitt lopp idag, kunde verkligen inte kört fortare, säger Ludvigsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giro d'Italia

Mer i ämnet