Foto: SVT

Emma 49:a i karriärens sista lopp

Uppdaterad
Publicerad

Två OS-silver, ett VM-silver och två VM-brons – men i den sista mästerskapsstarten var Emma Johansson chanslös.

Svenskan rullade i mål som 49:a när 20-åriga danskan Amalie Dideriksen spurtade hem guldet i cykel-VM i Doha.

-Skönt att vara färdig, säger Johansson.

Den platta banan i Doha gav som väntat en stor klungspurt. Något som inte passar Emma Johansson som uppgivet rullade in mitt i klungan som 49:a i sitt sista stora mästerskap. Johansson gjorde en attack med knappa milen kvar men fick direkt svar av bland andra Vos och i själva spurten var hon aldrig synlig långt fram.

Därmed är en av de mest framgångsrika svenska idrottarnas internationella karriär över. Två OS-silver, ett VM-silver och två VM-brons individuellt har det bland annat blivit för Johansson.

Fyra svenskor hängde med den stora klungan in i mål, bäst slutade Sara Mustonen på 17 plats. Ingen stor svensk succé alltså men för Norden blev det dubbla medaljer med både Didriksen och Lepistö på pallen.

-Klungspurt är inte min grej. Det känns lite surt att Sara inte blir topp tio. I så fall hade vi nog alla varit supernöjda, säger Johansson till TT.

Fem medaljer

Den 33-åriga svenskan kliver av karriären med fem mästerskapsmedaljer i linjelopp: OS-silvren i Peking 2008 och Rio de Janeiro i augusti, VM-silvret i Toscana 2013 och bronsen i Melbourne 2010 och Ponferrada 2014.

-Jag är väldigt stolt över det jag har presterat. Jag har fått ut max så många gånger. Okej, det har inte räckt till den ädlaste medaljen men att få vara på podiet är en häftig känsla. Och jag har haft en otroligt balanserad karriär. Jag har varit rankad topp tre i åtta år eller något sånt.

Johansson är övertygad om att hon fattat rätt beslut när hon nu kopplar skorna från tävlingspedalerna.

-Det är lite surt att sluta nu när vi har ett så härligt gäng. Framtiden ser ljus ut. Men jag orkar inte göra kroppen mer ont. Det är fortfarande skitkul att cykla men att träna så hårt som man måste för att vara med i den absoluta toppen – det är jag färdig med, säger hon.

Späckat schema

Helt klar med sporten är Johansson inte. Hon har kontrakt med sitt stall över nästa år och kör cykelcross i Stockholm redan nästa helg.

Risken för att den stora tomhetskänslan slår till är liten.

-Det har jag inte tid till. Du skulle se mitt höstschema... Och jag kommer att följa de andra tjejerna med spänning. Jag kommer att heja ivrigt och kanske kommer jag till och med att vara en del av det, säger Johansson.

Dansk skräll

Allt var upplagt för guld till Nederländernas Kirsten Wild. Men på de sista meterna smet danskan Amalie Didriksen förbi och vann VM-guldet. Nordiskt även på bronset genom finskan Lotta Lepistö. ”Det är galet. Jag drömde om topp 10, helt fantastiskt”, säger den blott 20-åriga danskan efteråt.

Klungan var samlad och det starka nederländska laget formerade ett tåg längst fram sista halvmilen. När stjärnan Marianne Vos drog upp spurten för lagkamraten Kirsten Wild trodde hela cykelvärlden att det skulle leda till guld. Men en ung danska överraskade alla, inklusive sig själv.

– Det är en överraskning för alla, jag är en ok spurtare men att vinna VM trodde jag inte. Jag visste att de skulle sätta upp Kirsten, men jag kämpade för att hänga med och det betalade sig, säger Didriksen som tidigare vunnit JVM.

– Jag skulle bara ha Wilds hjul och när jag fick det betalade det sig. Helt galet. Jag hade drömt om topp tio, sade danskan i TV10:s sändning.

Resultat VM, landsväg

Damer, linjelopp (134,5 km)

1) Amalie Dideriksen, Danmark, 3.10.27,

2) Kirsten Wild, Nederländerna, s.t.,

3) Lotta Lepistö, Finland, s.t.,

4) Elizabeth Deignan, Storbritannien, s.t.,

5) Marta Bastianelli, Italien, s.t.

Sv placeringar

17) Sara Mustonen s.t.,

49) Emma Johansson +0.12,

55) Sara Penton +0.18,

61) Emilia Fahlin s.t.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.