Froome skålar med lagkamraterna under den sista etappen av Tour de France. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Froome förste britt att nå tre tour-segrar

Uppdaterad
Publicerad

Chris Froome skrev historia när han vann Tour de France. Han tog sin tredje seger på de fyra senaste åren och blev förste britt att ingå i den sällsynta skaran med tre segrar. På upploppet åkte laget i bredd med händerna runt varandras axlar.

– Även om vi inte vann lagtävlingen hade vi det överlägset starkaste laget i tävlingen. Jag är otroligt tacksam för det. Jag hade lagkamrater runt mig hela tiden från det första tramptaget, säger Froome och dedikerar segern till sin lille son Kellan som gallskrikande mötte upp efter målgången.

Traditionsenligt inleddes etappen med att segraren Froome skålade i champagne med lagkamraterna i Team Sky som dagen till ära skrudat sig i gula detaljer på dräkten, på styret iförda gula handskar. Froome hade en helgul cykel till sin gula ledartröja, gul hjälm och gula cykelskor.

Andre Greipel tog första etappvinsten i årets tävling genom att hålla undan för Peter Sagan som närmade sig snabbt. Tysken var överlycklig över triumfen som kom i grevens tid.

En seger för laget kring Froome

Froome var omplåstrad kring höger knä efter den vådliga vurpan utför i regnet i fredags, vilket kunde ha kostat honom totalsegern. Det är få gånger som laget varit så samlat kring en tourvinnare som i årets tävling. Froome kunde cykla inbäddat av sina lagkamrater under i princip hela touren. Han gjorde kanske förvånande nog aldrig något ryck i bergen utan överraskade med att gå loss utför och i kantvind.

Löpningen i Mont Ventoux redan klassisk

Ingen glömmer heller när han sprang uppför Mont Ventoux efter att ha fått cykeln demolerad av en motorcykel strax före mål. Det är troligen den starkaste bilden från årets upplaga av Tour de France.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.